Afvallen lukt niet: Wat moet u doen? 1

Afvallen lukt niet: Wat moet u doen?

U bent net gestart of al een tijdje bezig met een nieuwe lijnpoging. En het resultaat laat te wensen over. Afvallen lukt niet: U valt maar een beetje af, of misschien helemaal niet. U doet uw best en de resultaten laten zwaar te wensen over.

Afvallen lukt niet:

Wat moet je doen als afvallen niet lukt? We gaan eens even op ons gemak kijken wat er speelt. Op de korte termijn is er geen probleem. U heeft er meestal jaren over gedaan om te dik te worden, een weekje meer of minder om af te vallen kan geen kwaad. Er is niets aan de hand.

Stap 1: Blijf rustig

afvallen lukt niet: hoeveel beweegt u?Er kunnen heel veel redenen zijn waarom afvallen niet lukt. We gaan op ons gemak kijken wat er speelt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat u weer gestaag gewicht verliest. Het allerbelangrijkste daarbij is dat u kalm blijft en niet bij de pakken neer gaat zitten. Want als u opgeeft en weer gaat eten, dan valt u zeker niet af, maar u komt waarschijnlijk zelfs aan. En dat kan toch niet de bedoeling zijn wel? Ook als u voorheen wel resultaat had, maar afvallen lukt niet meer, dan komt dat gewoon goed als u onderstaande stappen volgt.

Stap 2: Leg een voedingsdagboek aan

Wie schrijft die blijft of niet soms? Afvallen lukt niet en om te kijken wat eraan schort gaat u een paar dagen (langer mag natuurlijk ook) opschrijven, of op een app invoeren wat u allemaal eet en drinkt op een dag. Wie dat netjes bijhoudt komt er meestal redelijk snel achter waarom afvallen niet lukt ondanks uw dieet.

Niet smokkelen, en probeer eerlijk te zijn. U kunt een account aanmaken (gratis) bij Myfitnesspal.com. Volgens velen de ultieme afvalapp. Daarna kunt u op uw pc, tablet of mobiele telefoon snel invoeren wat u eet.

Bijna alle voedingsmiddelen die je in ons land kunt kopen zijn al in het programma aanwezig.


Leestip: U vindt HIER een interessante vergelijking tussen de drie meestgebruikte afvalapps. Welke is het meest gewschikt voor u?


Stap 3: Leg een bewegingsdagboek aan

U doet uw best. Maar hoeveel beweegt u nu eigenlijk precies? Wanneer afvallen niet lukt, leg dan eens een bewegingsdagboek aan. Wandelen en afvallen gaan prima samen. Als u graag wandelt koop dan een goede stappenteller. Houd zo nauwkeurig mogelijk bij wanneer, hoe vaak en hoe lang u beweegt. Is dat meer of minder dan toen u nog niet wilde afvallen? Houd dit minstens een paar weken vol. Er zijn allerlei hulpmiddelen (apps websites) waar u online een en ander kunt registreren.

Na een maand, waarin u zeer waarschijnlijk niet bent aangekomen en waarschijnlijk zelfs bent afgevallen bekijkt u de gegevens die u verzameld heeft. Hoeveel calorieën consumeerde u gemiddeld op een dag en hoe stond het met de beweging?

Wanneer u bijhoudt wat u heeft gegeten en gedronken en hoeveel u bewogen heeft krijgt u al snel een redelijk beeld van wat wel kan en wat niet. Van een verbeterd inzicht in uw inname en verbranding wordt u rustig.

Het allerbelangrijkste is dat door de dagboeken u een goed inzicht krijgt in wat u consumeert en hoeveel u beweegt. Dit inzicht is van groot belang voor eenieder die wil afvallen.

Door een beter inzicht gaat u bewuster keuzes maken en geloof me. Dan komt het ook met dat lijnen wel goed.

Afvallen lukt niet meer: waarom niet?

Soms praten we met gefrustreerde afvallers die niet begrijpen wat er gebeurt. ‘Ik wil afvallen maar het lukt niet’ of  ‘waarom val ik niet meer af?’ Welnu de reden kan redelijk simpel zijn, vooral als u al een aantal kilo’s kwijt bent. Een groot lichaam warm en in beweging houden kost flink wat energie. Als u bent afgevallen hoeft u minder kilo’s warm te houden. Als u gaat lopen verbrandt u aanzienlijk minder calorieën dan toen u nog op uw zwaarst was. Dit verminderd verbruik kan de reden zijn dat u langzamer gaat afvallen, of zelfs in het geheel niet meer afvalt. U zult minder moeten eten of meer gaan bewegen, dan gaat onherroepelijk ook de wijzer van de weegschaal weer verder omlaag.