Dokter Frank: We worden steeds dikker omdat we anders zijn gaan leven
Eerder deze week verscheen het nieuwe boek van Dokter Frank: Het Hongerige Brein. Het eerste dieet- of afvalboek van Dokter Frank brak in 2010 alle verkooprecords. Honderdduizenden Nederlanders en Vlamingen leefden aten en dronken conform het systeem dat Dokter Frank ons leerde. Maar inmiddels zijn we ruim vier jaar verder. Tijd voor bezinning en verdieping.
De jeugd van Dokter Frank
Al vroeg in het boek schetst dokter Frank een treffend beeld van de veranderingen in de maatschappij die ertoe hebben geleid dat we met zijn allen steeds zwaarder worden.
Dokter Frank, toen waarschijnlijk nog Frankie, groeide op in de omgeving van Rotterdam. Te voet naar school en ook te voet weer naar huis. Na school werd er met vriendjes op straat gespeeld. ‘Kantje butsen’. De bal tegen de tegenover gelegen stoeprand proberen te gooien, als ie terug kwam kreeg je één punt, als je hem opving twee en dan mocht je nog een keer gooien. Beweging alom.
Ondertussen deed de moeder van Dokter Frank boodschappen bij de lokale slager en groentenwinkel. Er werd gekocht wat er op dat moment leverbaar was. De familie van Dokter Frank volgde dus qua eetpatroon de seizoenen. Meestal stonden er aardappels, groenten en een stukje vlees op het menu. Er werd samen aan tafel gegeten. Daarna in bad en met natte haren misschien nog héél even naar de tv kijken. Op tijd naar bed en lang genoeg slapen.
Inmiddels zijn we een halve eeuw verder. We eten en grazen de gehele dag door. Kinderen worden vaak met de auto naar school gebracht en gehaald, ze bewegen minder, ook op school. Naschools en ’s avonds worden uren versleten achter de spelcomputer op TV, de voeding is gevarieerder, maar niet noodzakelijk beter geworden, de portiegrootte nam in 50 jaar enorm toe. Er wordt niet meer op straat gespeeld, dat is te gevaarlijk en te druk.
En met deze treffende inleiding begint het langzaam te dagen. Dikkere kinderen worden -helaas meestal- ook dikkere ouderen . Dokter Frank schetst in heldere bewoordingen de manier waarop we leven en de strijd tegen de kilo’s verliezen.
De afvalmetafoor: FC Obesitas
Dokter Frank schetst een beeld van de FC Obesitas, een team vol list en bedrog waarvan de spelers alles zullen doen wat ze kunnen om je te verleiden tot meer en vaker onnodig eten. Wie gewapend met de kennis uit het boek de strijd aangaat tegen FC Obesitas heeft volgens dokter Frank een aantoonbaar betere kans om gewicht te verliezen.