Stappenteller met veel extra's: De Fitbit 1

Stappenteller met veel extra’s: De Fitbit

Afvallen met een stappenteller en internet

Steeds meer mensen gebruiken bij hun stappenteller het internet als hulpmiddel om af te vallen. Daar komt nog bij dat door de opmars van de smartphone het veel eenvoudiger is geworden om bij te houden hoeveel u eet en beweegt. Deze veranderingen hebben tot gevolg dat er een aantal interessante producten zijn die u kunnen helpen bij het bereiken van uw afvaldoelen.

Van tijd tot tijd nemen we een van deze hulpmiddelen onder de loep. Dit keer een review van een speciale stappenteller: de Fitbit.

Fitbit: geavanceerde stappenteller.

Amerikanen houden van gadgets. En de Fitbit stappenteller is een gadget, alhoewel? Eigenlijk is de Fitbit veel meer dan alleen een stappenteller. Voor controlefreaks die wandelen precies willen weten wat er gebeurt en graag hun afvalpoging onderbouwen met data is de Fitbit tracker de ultieme stappenteller met heel veel extra’s.

De Fitbit is natuurlijk in de eerste plaats een stappenteller die bijhoudt hoever u per dag loopt. Daarnaast bevat deze stappenteller een sensor die registreert hoeveel trappen u per dag loopt. Ook dat kan handig zijn om bij te houden. U kunt de Fitbit, ter grootte van een USB-stick overal op uw lijf dragen, ook gewoon in uw broekzak. Wanneer u de Fitbit bevestigt aan een (optionele) armband, dan verandert de stappenteller in een apparaat dat de kwaliteit van uw slaap analyseert. Er wordt bijgehouden hoe lang u slaapt en of u vaak wakker wordt of niet.

Stappenteller van Fitbit

Stappenteller van Fitbit

Dit zijn op zich aardige eigenschappen voor een stappenteller, maar er is nog niet echt iets revolutionairs aan de hand. Er zijn meer varianten in de markt en die kosten bijna allemaal minder dan de Fitbit, waar u al snel een slordige honderd euro voor neertelt.

Stappenteller en internet account

Wat de Fitbit stappenteller onderscheidt van de andere merkt u als u thuis komt. Op de Fitbit website hebt u waarschijnlijk al een gratis account aangemaakt. En wanneer u in de buurt van uw PC of laptop komt, dan stuurt de Fitbit het aantal stappen automatisch door naar uw account. Hetzelfde gebeurt met het aantal trappen dat u heeft gelopen en de afgelegde afstand. Ook bij het sporten leggen de fitbits uw inspanningen nauwkeurig vast.

Op de website (of op uw telefoon) kunt u zien hoeveel stappen u gezet heeft op een dag. U kunt doelen stellen en ‘badges’ verdienen wanneer u die doelen ook daadwerkelijk weet te realiseren. Wanneer u dat wenst kunnen uw vrienden inzage krijgen in uw resultaten en kunt u een competitie opzetten.

En met het delen en beschikbaar maken van deze informatie ontstijgt de Fitbit de huis-tuin-en keuken stappenteller.

In een beetje stad in de Verenigde Staten delen meer dan 1000 mensen hun resultaten. De doelen die kunnen worden ingesteld zijn zeer divers. Aantal stappen per dag of per week, aantal trappen, afstand en calorie-doelstellingen etc.. etc..

Zijn er dan ook nadelen aan deze Amerikaanse stappenteller? Jazeker. Fitbit richt zich vooral op gebruikers in de Verenigde Staten en dat is lastig bij bijvoorbeeld het invoeren van de producten die u gegeten heeft.

Alle lijsten zijn in het Engels. De voedseldatabases zijn (nog) niet geschikt voor gebruikers in bijvoorbeeld Nederland. Om te kijken of dit voor u een belemmering is kunt u ook een account aanmaken zonder dat u een Fitbit gekocht heeft. U kunt -mocht u tot aanschaf overgaan- in een latere fase een Fitbit (blauw of zwart) toevoegen en gaan gebruiken.

Wie stappen wil tellen en nauwkeurig bij wil houden hoeveel er gegeten is, kan zijn/haar Fitbit koppelen aan een account bij Myfitnesspal. Daarmee verdwijnt het probleem van de voedseldatabase. Myfitnesspal heeft bijna alle in Nederland verkrijgbare voedingsmiddelen in haar database zitten.

Verschillende stappentellers

Fitbits zijn er in diverse smaken. De Fitbit Flex was de eerste stappenteller in een armband en wordt inmiddels nog nauwelijks verkocht. Het meest verkochte model van dit moment is de Fitbit Charge HR. Wie het beste van het beste wil en behoefte heeft aan een sporthorloge raden we aan om ons artikel over de Fitbit Surge er eens op na te slaan. Fit breidt haar assortiment trackers gestaag uit. Wilt u een Fitbit sports tracker kopen, kijk dan ook even rond op de website van Fitbit, dan ziet u gelijk wat de laatste modellen zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven in 2013. Begin 2015 en 2016 is de inhoud redactioneel verbeterd en aangepast aan de veranderingen die sinds de oorspronkelijke publicatie hebben plaatsgevonden.