Wandelen met fitbit

Fit, fitter, FITBIT

fitbit-320Op sociale netwerken zoals Facebook en Google Plus vind je de laatste tijd steeds vaker berichten over Fitbit. Degenen die een Fitbit hebben zijn er razend enthousiast over en moedigen vrienden en kennissen aan om er ook eentje aan te schaffen. Maar wat is nu zo’n Fitbit en wat kun je ermee?

Een fitbit is een stappenteller. Dat is op zich nog niet zo spannend. Die zijner meer zult u denken. Hij is griezelig nauwkeurig, maar ook daarin niet uniek. Stappentellers van Yamax en Omron zijn dat al jaren. Maar wat de Fitbit onderscheidt van andere stappentellers is de interactie via de Fitbt met de site van de makers van Fiitbit en andere mensen die een Fitbit hebben en gebruiken. En dat vergt enige uitleg.

 

Uw Fitbit One (de meest geavanceerde) of Ftbit Zip (de budget versie) synchroniseren zichzelf met uw PC. U loopt, de stappen worden geteld. En zodra u in de buurt komt van uw personal computer of laptop, dan worden de gegevens door uw stappenteller naar een website van Fitbit gestuurd. Wanneer u een Iphone van het type 4S of 5 heeft, dan hoeft u niet eens in de buurt van uw pc te komen, de synchonisatie verloopt dan desgewenst via uw telefoon.

U kunt op de website van de makers van Fitbit een account aanmaken. Dat kost niets. Op het account worden uw stappen met intervals van 5 minuten voor u bijgehouden. U ziet precies wanneer u loopt (of gelopen hebt) en hoe lang. Afhankelijk van het aantal stappen kunt u ook zien hoe ver u op een dag gelopen heeft. Fitbit geeft van iedere dag een activiteitenindex weer. Op de website kunt u -weliswaar in het Engels- alle mogelijke activiteiten invoeren in het programma, waarna de stappen en verbruikte energie worden weergegeven.

Bewegen en afvallen

Wie wil afvallen moet anders eten, wat minder en vooral meer bewegen. Maar wat is nu meer bewegen? Wie een Fitbit heeft weet precies hoe actief de levensstijl is. Er kunnen grafieken worden uitgedraaid van het aantal geloppen stappen en kilometers per dag, week, maand en jaar. U kunt een trainingsprogramma instellen waarbij het aantal calorieën door beweging langzaam maar gestaag steeds verder wordt opgevoerd. U kunt mensen tot vriend benoemen waarna u op uw smartphone kunt zien hoeveel zij lopen. U kunt wedstrijden aangaan, opdrachten aannemen, kortom teveel om op te noemen.

Meer bewegen door een Fitbit?

Ga je door gebruikmaking van een Fitbit meer bewegen? Waarschijnlijk wel. Als was het maar om aan het dagelijkse quotum te komen. Wie op de bank ligt en zijn/haar dagdoelen nog niet heeft verwezenlijkt krijgt een bericht: “nog x.xxx stappen om uw dagdoel te bereiken”. En dat stimuleert om net dat ene rondje extra te lopen of de boodschappen te voet te doen in plaats van met de auto.

Fitbit en eten

Op de website van fitbit kunt u in uw account precies aangeven wat u heeft gegeten die dag. Dat werkt fantastisch maar is minder geschikt voor mensen die in Nederland wonen. De Fitbit database kent geen Nederlandse voedingsproducten en weet dus ook niet wat een volkorenboterham is. Die kunt u met de hand invoeren, waarna het programma de boterham in uw persoonlijke database zet, maar dat is nogal wat romslomp. Binnen Fitbit zijn diverse voedseldatabases toegevoegd waaronder een Franse en een Duitse. Wanneer hier de algemene database van het Voedingscentrum aan gekoppeld zou kunnen worden dan zou ook deze service van Fitbit een welkome aanvulling zijn.

De auteur van dit bericht heeft zijn Fitbit inmiddels ruim een maand in gebruik en is er -zoals heel veel anderen- razen enthousiast over.