spinning en afvallen

Spinning en afvallen

Spinning is al lang geen nieuwe rage meerop fitnessgebied. Het staat ook wel bekend als indoor-cycling en is overgewaaid vanuit de VS. Er zijn eigenlijk geen fitnesscentra meer zonder spinning groepen of trainingen.

Onder begeleiding van een instructeur train je intensief op een soort hometrainer. Je fietst op muziek en bepaalt de weerstand van het vliegwiel zelf. Voor elk tempo is er een andere houding en oefeningen voer je zowel zittend als staand uit.

Spinning onder begeleiding

spinning

Spinning

Het is belangrijk een trainer te kiezen met een gedegen spinning opleiding. Zo iemand doet vooraf een fitheidstest bij je en weet wat jouw mogelijkheden zijn.

Je conditie wordt als het goed is iedere tien weken gemeten. Je doorzettingsvermogen verbetert en je spierkracht neemt toe. Dus zomaar op een fiets klimmen en mee proberen te doen is niet zo verstandig.

Voordelen van Spinning om af te vallen

Spinning ontspant niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Je verdwijnt als het ware in het ritme van het fietsen door je te concentreren op je lijf, je bewegingen en de muziek.

Iedereen binnen de groep kan zijn of haar eigen tempo bepalen. Daarbij is het risico op enkel- en knieblessures bij spinning erg klein.

Zoals al gemeld kunt u spinnen bij bijna ieder fitnesscentrum in Nederland. Ga eens een kijkje nemen en neem als het u wat lijkt de proef op de som. Misschien is spinnen wel helemaal uw sport!

Virtuele spinning

De techniek staat niet stil en er zijn inmiddels diverse applicaties waarmee u virtueel kunt spinnen of racen tegen anderen die, evenals u, via internet verbonden zijn met een centrale server.

Met de coronacrisis in 2020 is het animo voor virtuele races en spinning sessies aanmerkelijk toegenomen. Verwoede spinners zagen hun groepen opgeheven worden. In sommige gevallen konden ze een spinningfiets van het fitnesscentrum meenemen naar huis om daar verder te trainen.