powerwalken en afvallen

Powerwalken: meer vet verbranden met wandelen

powerwalkingMeer dan 10.000 mensen hebben,  of ervaren inmiddels de voordelen van de personal trainer op hun MP3 speler bij het powerwalken.

Wandelen is HOT, een aantal jaren geleden was wandelen een tijdverdrijf voor oudere mensen, maar dat is tegenwoordig niet meer aan de orde. Iedereen wandelt, jong en oud, en het is helemaal niet meer “suf” om lekker met een vriendin of vriend  te gaan wandelen.

Maar je kunt tegenwoordig ook onder begeleiding van een ” wandelcoach” op je mp3 speler lekker buiten bezig zijn.

  • Train met Leontien van Moorsel en Gianni Romme je algemene fitness in 8 trainingen;
  • Bouw je uithoudingsvermogen op met de kilometertraining voor 5 en 10 km;
  • Ga Powerwalken en verlies echt kilo’s door sportief bezig te zijn.

Wat is Powerwalken

Wie gaat powerwalken (powerwalking op zijn Engels) verhoogt de gemiddelde snelheid waarmee gelopen wordt met tenminste een kilometer per uur. Mensen die in een bos wandelen lopen zelden sneller dan 4 kilometer per uur. Als ze met anderen lopen waarschijnlijk nog iets langzamer (wie praat loopt langzamer). De meeste wandelaars die op een verharde weg lopen halen een gemiddelde snelheid van ongeveer vijf kilometer per uur.

Laten we even kijken wat dit betekent. Wie gaat Powerwalken op de verharde weg gaat dus tenminste zes kilometer per uur lopen. Wie sneller wandelt kan ook de zeven kilometer per uur halen. Daarboven wordt het moeilijk, zonder te snelwandelen kunnen de meeste mensen niet sneller dan 7 kilometer per uur lopen. Ze gaan dan ‘huppelen’ of ‘joggen’.

Opbouw van uw Powerwalk

Wanneer u gaat powerwalken is het goed om uw training rustig te beginnen en dan gestaag op te bouwen. Start op een tempo van 5 kilometer per uur en verhoog pas na een kwartiertje het tempo tot de gewenste powerwalksnelheid. Houd die vol tot ongeveer een kilometer voor het einde.  De laatste kilometer doet u dus weer rustig aan.

Meten is weten. Gebruik een app

Het is nog niet zo eenvoudig om precies bij te houden hoe snel u wandelt. Wandelen op gevoel gaat niet, U zit geheid te laag of te hoog. De mobiele telefoon biedt in dit geval uitkomst. Daarop kunt u apps installeren die u begeleiden bij het wandelen. De app meet via de GPS in uw smartphone hoe snel u loopt en komt met tussentijden per kilometer. Het voert te ver om alle verschillende apps te behandelen, maar u zou er eens een aantal kunnen testen. Runkeeper wordt veel gebruikt, maar ook Strava en looptijden. Wie een Fitbit heeft kan oefeningen tracken en uitdraaien op Google maps. U krijgt een keurig overzicht per kilometer.

Powerwalking en blessures

Powerwalking verhoogt de belasting op uw lichaam. Wees voorzichtig! U wilt geen blessures. Ga rustig van start en overdrijf niet. Bouw geleidelijk snelheid en afstand op. U voelt meestal zelf wel wat mogelijk is en wat beter vermeden kan worden.

Alternatieven voor powerwalking

U wilt meer energie verbranden maar liever niet powerwalken? Denk dan eens aan gewichtsbandjes rond uw enkels of armen. U verbrandt dan meer energie omdat u extra gewicht verplaatst. U kunt ook uw loopband op een lichte helling zetten. U verbrandt dan direct meer energie zonder harder te hoeven lopen.