blijf bewegen

Energie verbranden met in de tuin werken?

U wilt afvallen. Dan moet u meer calorieën verbranden dan u consumeert. Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want veel energie verbranden betekent meestal ook dat u heel erg moe wordt. Of niet soms?

Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Misschien is het tegengestelde wel waar. Een activiteit waar u niet zo heel erg moe van wordt kunt u langer volhouden. En daardoor blijft u langer bewegen. Uiteindelijk heeft u dan onder aan de streep de meeste calorieën verbrand. Niet omdat het zo snel ging, maar omdat u zo lang door ging.

Tuinieren en energie verbranden

tuinieren en energie verbranden

tuinieren en calorieën verbranden

Misschien heeft u geen tuin, maar vaak ook wel. In dat geval zijn er mogelijkheden. Want wie in de tuin werkt beweegt en verbrandt daardoor ook automatisch energie. Laten we eens kijken waar dat in het geval van tuinieren in resulteert.

U zult begrijpen dat een en ander ook afhankelijk is van uw gewicht. Zware mensen verbranden als ze bewegen -dus ook bij het tuinieren- meer energie dan mensen die een normaal gewicht hebben of zelfs ondergewicht.

Iemand met een lichaamsgewicht van ongeveer 59 tot 60 kilo verbrandt per uur tijdens het tuinieren ongeveer 295 calorieën. Een man/vrouw van ongeveer 70 kilo heeft per uur ongeveer 352 calorieën nodig en als u rond de 85 kilo weegt dan verbruikt u ieder uur dat u in de tuin werkt zo’n 430 calorieën.

Nu is ‘in de tuin werken’ of ’tuinieren’ wel een hele algemene term. U zult begrijpen dat het gras maaien of onkruid wieden heel wat minder energie vergt dan het knippen van de heg of het handmatig verticuteren van de grasmat (probeer het maar eens, u wordt er héél erg moe van). Toch zijn bovenstaande gegevens een goede leidraad.

Maar ik weeg meer of minder

Wanneer u bovenstaande richtlijnen leest dan ziet u dat we gemiddeld zijn uitgegaan van een verbruik van een kleine 5 calorieën per kilo lichaamsgewicht bij tuinieren. Wie 100 kilo weegt zal dus ongeveer 500 calorieën verbranden per werkzaam uur in de tuin.

Leestip: Op deze website vindt u een speciaal artikel over calorieën verbranden met ook de data voor andere activiteiten.  Doe er uw voordeel mee!