hartslag en vet verbranden

Bij welke hartslag verbrandt u het meeste lichaamsvet

Wie maximaal vet wil verbranden is vaak verbaasd over de optimale hartslag die daarbij past. Deze hartslag is namelijk vaak aanzienlijk lager dan de meeste mensen denken. U verbrandt optimaal vet als uw hartslag zich tussen de 55 en 65% bevindt van uw maximale hartslag. (MHF voor Maximum Heart Frequency).

Optimaal vet verbranden

U kunt uw maximale hartslag door een test vast laten stellen in een sportschool. Als dit niet mogelijk is is er ook een snelle ‘ruwe’ methode om uw maximale hartslag vast te stellen. U neemt het getal 220 en trekt hier uw leeftijd vanaf. Een man of vrouw van 20 jaar heeft dus een maximale hartslag van 220 – 20 oftwel 200 slagen per minuut. Hij/zij zal optimaal vet verbranden bij een pols (hartslag) tussen de 110 en 120 slagen per minuut.

In deze zone is de vetverbranding het meest efficiënt. Wie traint op een hogere hartslag valt niet alleen af, maar bouwt ook spieren op. Dat heeft voordelen, maar ook het nadeel dat je er zwaarder van wordt. Meestal niet dikker. Want alhoewel spieren meer wegen dan vet, gaan uw broeken vanzelf losser zitten wanneer u meer spieren opbouwt.

Een hartslag van 110-120 slagen per minuut treedt doorgaans op als u gaat wandelen (niet joggen) en redelijk doorstapt op een tempo van 4,5 tot 5 kilometer per uur. Het is daarbij zaak dat u gedurende langere tijd de inspanning kunt volhouden.

Hartslag en vet verbranden, maar vooral hoe lang?

Wi dit bericht leest haalt misschien de schouders op. Je verbrandt natuurlijk veel meer vet en energie per minuut wanneer je 15 kilometer per uur holt, dan wanneer je rustig doorwandelt. Maar daar gaat het hier even niet om. Waar het wél om gaat is hoe lang je een inspanning voldhoudt. Want alleen dan verbrand je op termijn veel vet. Wie hard loopt verbrandt lichaamsvet sneller en dus ook meer per minuut. Maar twee uur wandelen, wat veel mensen wel volhouden, levert echt meer vetverbranding op dan vijf minuten joggen (het moment waarop veel ongetrainde mensen afhaken als ze hardlopen).

Om diverse redenen verbrandt u meer vet wanneer u een uur loopt dan twee keer dertig minuten. Dat lijkt vreemd maar is echt zo.

In een ander artikel op deze website wordt haarfijn uitgelegd hoe lang u moet bewegen om maximaal vet te verbranden.