Golf en afvallen meer regel dan uitzondering

Golf en afvallen een perfecte combinatie

Golf en afvallen. Wie intensief golft valt vaak automatisch af. Dat komt omdat golfers veel bewegen en dat vaak ook lang volhouden. Zo worden uur na uur de nodige calorieën weggebrand. Tot zover niets aan de hand. Toch is het goed om de voeding die een golfer tijdens een rondje negen of achttien tot zich neemt eens goed onder de loep te nemen. Afvallen is namelijk prima, maar het is wel zaak dat de golf(st)er verantwoord bezig blijft.

Golf en afvallen maar niet uitdrogen

Heeft u het volgende al eens meegemaakt? U loopt op een stralende zomerdag een ronde van 18 holes. Het is 25 graden, de zon doet haar best en u gaat als een trein. Dat wil zeggen tot hole 10 ongeveer, daarna komt er de klad in. Niets lukt meer, u besluit het tweede gedeelte van uw ronde maar zo snel mogelijk te vergeten.

Na de golfronde kaart u rustig na op het terras. U drinkt een paar glazen fris omdat u dorst heeft. Nee geen alcohol, want er is al sprake van een milde hoofdpijn. ..

Als bovenstaand verhaal u bekend voorkomt, dan is er een hele reële kans dat u te kampen heeft met lichte uitdrogingsverschijnselen. Meest voorkomende symptomen zijn dorst, hoofdpijn en concentratiestoornissen. Wie pas drinkt als dorst ontstaat is te laat.

Golf en afvallen meer regel dan uitzonderingGolf en afvallen is natuurlijk prima, maar gezond eten en drinken is minstens even belangrijk. U heeft tijdens uw golfronde vocht en koolhydraten nodig. Bij een verminderde inname van vocht en koolhydraten vermindert uw concentratie, verslechterd de aansturing vanuit uw hersenen naar de spieren en regent het slordige en gemiste golfslagen. U heeft meer slagen nodig en sluit uw ronde af met een kater.

Eten voordat de golfronde begint

Het is verstandig om niet helemaal met een lege maag aan een golfronde te beginnen. Eet anderhalf uur voordat u vertrekt een boterham of wat yoghurt. Drink voldoende water. Liever geen suikerhoudende frisdranken. Alcohol is natuurlijk uit den boze.

Eten en drinken tijdens de golfronde: symptomen die u moet vermijden

Wanneer u tijdens uw golfronde te maken krijgt met een van de volgende symptomen is het snel tijd voor actie. Eigenlijk bent u al te laat;

  • Dorst; u heeft een tekort aan vocht
  • Hoofdpijn of duizeligheid: een fors tekort aan vocht
  • Verminderde concentratie: een gebrek aan koolhydraten
  • Troebel zien: een gebrek aan koolhydraten
  • Verminderde technische uitvoering van de slagen: tekort aan koolhydraten

Wie op niveau wil blijven spelen drinkt voldoende en nuttigt voldoende koolhydraten om geconcentreerd te kunnen blijven (en dat zijn er minder dan u denkt).

Hoeveel vocht verlies je tijdens het golfen?

De hoeveelheid vocht die u nodig heeft tijdens een golfwedstrijd is mede afhankelijk van de buitentemperatuur. Wanneer deze lager is dan 25 graden Celcius kunt u uitgaan van een tot twee liter vocht per grote golfronde ofwel 200-400 ml per uur dat u loopt. Daarbij is het verstandig af en toe wat koolhydraten te nuttigen.

Vuistregel: iedere twee holes een paar slokken water, en iedere drie holes wat koolhydraten. Dat mag fruit zijn maar ook een klein koekje.

Wanneer het warm wordt (boven de 25 graden Celsius, dan springt ook uw vochtbehoefte omhoog naar 300-600 ml per uur ofwel anderhalf tot drie liter vocht per ronde.  Het wordt dan zaak om na iedere hole of iedere twee holes te drinken en wel zo dat bij hole negen er tenminste een liter water opgedronken is.  Een volwassen man heeft gewoon twee tot drie liter nodig.

Nog een voordeel; wie meer water drinkt tijdens de golfronde heeft nadien minder dorst op het (dure) terras.

Geschikte koolhydraten tijdens een golfwedstrijd of rondje golf

Wie golf en afvallen moet combineren hoeft niet op het water te letten maar wel op de koolhydraten. Maar wat zijn nu geschikte ‘golfsnacks’ die u scherp houden?

Koeken, peperkoek, Sultana, bananen, druiven, gedroogd fruit, sneetje cake, boterham (mag ook een halve zijn).

Golf wint snel aan populariteit. Er komen jaarlijks zo’n 20.000 beoefenaars van de golfsport bij. En daarmee is golf inmiddels na voetbal en tennis qua aantal beoefenaars de derde grootste sport van Nederland geworden.

Wie golft valt meestal ook af. In dit artikel gaan we bekijken hoe dat komt en hoeveel calorieën een golf(st)er verbrandt op de driving range of tijdens het lopen van een golfronde.

Waarom is golf een effectieve manier om lichaamsvet en/of calorieën te verbranden?

Golf en afvallen gaat goed bij een langdurige lichte belasting van het lichaam. De ideale belasting van uw hart bedraagt zo’n 65% tot 75% van uw maximale hartslag. U leest hierover meer in andere artikelen op deze website. De meeste mensen die op een golfbaan lopen bevinden zich al na de eerste hole in deze vetverbrandingszone. Uw hartslag is licht verhoogd, maar u raakt niet buiten adem en kunt een volledige ronde van 9 of 18 holes uitlopen.

Een ronde van 18 holes vergt al gauw vier uur. Vier uur lopen met een licht verhoogde hartslag in de vetverbrandingszone is lang. Veel langer dan iemand die een blokje om loopt of even de hond gaat uitlaten.

Golfers zijn duurlopers. Ze leggen tijdens een volledige ronde op een baan van 5000-6000 meter al gauw zo’n 8000-9000 meter af. Dat komt omdat ze niet altijd rechtdoor slaan (was dat maar zo) en omdat ze bij iedere slag  hun tas terug zetten, slaan, en zich dan omdraaien en hun tas weer oppakken. De gemiddelde afstand tot de tas is drie meter, dat is zes meter extra per slag. Op een ronde al gauw zo’n 600-1000 meter extra.

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens een rondje golf als je wil golfen en afvallen?

De informatie over golf en calorieën verbranden komt van Amerikaanse websites. In Europa is hierover nog niet zoveel bekend. Onderstaand een overzichtje. Omdat wandel calorieën direct afgeleid worden van het lichaamsgewicht van de golfer/wandelaar, is de tabel onderverdeeld in drie categorieën. Zoek de categorie die qua lichaamsgewicht het beste bij u past en kijk hoeveel calorieën u per uur verbrandt bij een bepaalde activiteit op de golfbaan.

Activiteit  60 kilo  70 kilo 100 kilo
Golfen u draagt uw tas  325  385  474
Golfen algemeen  236  281  345
Golfen clubs uit de tas halen  295  351  432
Minigolf of afslaan op de driving range  177  211  259
Golfen met een handicart  207  246  302

Een man van gemiddeld gewicht verbrandt dus al gauw 300 calorieën per uur ofwel 1200 calorieën tijdens een rondde van 18 holes. Ook dames die 18 holes lopen verbranden gemakkelijk 1000 calorieën. En dat verklaart waarom veel golfers die rondes op grote banen gaan lopen gewicht verliezen.

Extern leesmateriaal: Een Engels artikel over Golf en afvallen helpt u wellicht verder en biedt aanvullende informatie