Prettige Feestdagen

Over het algemeen is het traditionele kerstdiner een zware hap, bevat veel calorieën en veel cholestorol en veel vet.
Is dat erg vraagt u zich af? Nee, het is maar twee dagen in het jaar kerst en als u dan een keer uw boekje te buiten gaat is dat echt niet erg.
Kan dat anders en toch lekker? Waar moeten we opletten om een gezellig, feestelijk en vooral lekker kerstdiner te bereiden, dat toch gezond is en niet te veel vet bevat? 

Welk voorgerecht kunnen we het beste nemen en maakt het uit of we met een koud of warm gerecht beginnen?
Over het algemeen bestaat het trditionele kerstdiner uit meerdere gangen, het is daarom verstandig om kleine licht porties te maken.

Bijvoorbeeld een salade met aparte sla, stukjes fruit (kiwi of sinaasappel), wat waterkers en pijnboompitjes, evt. met vinegraitte (olie-azijn-kruiden). Of bijvoorbeeld carpaccio (mager rundvlees). Maak vervolgens een licht soepje, bijvoorbeeld een bouillon met sterretjes van paprika en flinter dunne preiringen met daarbij wat toast.  

Welke soorten vlees (of kunnen we beter vis nemen)? En hoe kunnen we dat het beste bereiden?Vlees of vis kan allebei. De porties hoeven niet zo groot te zijn want je eet meerdere gangen. Kies een mager stukje vlees. Of je het nu bakt of braadt, dat maakt niet zo veel uit. Het soort vet wel, vloeibare margarines zijn beter, maar een keer een uitzondering kan ook best. Bijvoorbeeld met een saus op basis van cranberries.Welke groenten en bijgerechten zijn lekker, gezond en mager? Maak wat meer werk van de groentegerechten. Zorg voor veel soorten groenten, bijvoorbeeld een lange schaal met verschillende kleuren.
Een lekkere sla erbij. Aardappelgratin bevat heel veel vet, maar ook leuk is een gepofte aardappel met een kruidensausje (bijv. roomkaas-light, of kwark met bieslook). Andere, minder vette, alternatieven zijn puree in roosjes uit de oven of timbaaltjes van rijst, dat ziet er ook heel gezellig uit.

Als u dan met z’n allen heerlijk heeft gegeten, trek een paar gemakkelijke schoenen aan en ga een wandeling maken, en ga niet meteen op de bank hangen met de tv aan. Goed voor de spijsvertering en natuurlijk voor de sfeer.

Het team van  Simpel Afvallen wenst u gezonde en gezellige feestdagen.