cirrose

Meer leverbeschadiging door overgewicht dan door alcohol

Wanneer u de term levercirrose hoort, bent u waarschijnlijk geneigd om overmatig alcohol gebruik als belangrijkste oorzaak aan te wijzen. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Het verband tussen overgewicht en levercirrose wordt steeds duidelijker. De relatie tussen overgewicht en een hoge bloeddruk, diabetes en de kans op een hersenbloeding zijn bij de meeste mensen al langer bekend.

Professor Christopher Hawkey, President van de British Society of Gastroenterology (BSG) vertelt in de Britse krant The Guardian dat binnen 20 jaar overgewicht waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van levercirrose wordt in plaats van alcohol.

cirroseLevercirrose is een ernstige ziekte waarbij normale levercellen afsterven en vervangen worden door littekenweefsel. Naast cirrose is al bekend dat overgewicht ook nog een oorzaak is van een aantal minder bedreigende leverziektes.

  • Om u een beeld te geven wat Engelse statistieken;
  • Levercirrose is de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak in Groot Brittannië.
  • De gemiddelde leeftijd waarop patiënten overlijden aan levercirrose is 59 jaar
  • De belangrijkste veroorzakers van de ziekte zijn alcohol, virale hepatitis en overgewicht.

De stijging van het aantal mensen met obesitas moet volgens Hawkey op korte termijn tot staan worden gebracht. zo niet dan wordt de gezondheidszorg binnen afzienbare tijd geconfronteerd met een enorm aantal ernstig zieke patiënten.