Kokosolie vermindert insuline resistentie

Een nieuwe studie bij dieren toont aan dat een dieet met een ruime hoeveelheid kokosolie beschermt tegen ‘insuline-resistentie’ (een verminderd vermogen van cellen om te reageren op insuline) in de spieren en vet.

Het dieet vermindert ook de ophoping van lichaamsvet veroorzaakt door andere vetrijke diëten. Deze conclusies zijn belangrijk omdat obesitas en insulineresistentie belangrijke factoren zijn bij de ontwikkeling van diabetes-2.

Dr. Nigel Turner en universitair hoofddocent Jiming Ye, van het Sydney’s Garvan Institute of Medical Research, vergeleken de stofwisseling en insuline-resistentie bij muizen gevoed met kokosolie en reuzeldieet. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het internationale tijdschrift Diabetes.

Volgens Turner, is het reuzel-gebaseerde dieet in dit onderzoek vergelijkbaar met het dieet gegeten door mensen in de westerse wereld. ‘De vetzuursamenstelling is ongeveer 40% verzadigde vetten, 40% enkelvoudig onverzadigde vetten en 20% meervoudig onverzadigde vetten, waarvan het overgrote aandeel omega-6, in plaats van omega-3, “zei hij.

“Zwaarlijvige mensen eten meestal 40-50% van hun calorieën als vet. Onze muizen werden gevoed 45% van hun calorieën als vet.” “Geen enkel dieet met veel vet is goed en de normale dieet-combinatie van lange keten vetten leidt tot problemen . Daarom kan een hoge consumptie van de voedingsvetten rechtstreeks bijdragen tot de wereldwijde escalatie van obesitas en type 2 diabetes .

 

“Als iemand probeert om gewichtstoename te voorkomen, zien we ze kunnen profiteren van de vervanging van oliën met middellange keten vetzuren voor andere oliën in hun dieet, zolang rekening wordt gehouden met het mogelijke probleem van overtollig vet in de lever. Andere natuurlijke dieet alternatieven, zoals visolie, zou nuttig kunnen zijn omdat de vetzuren in visolie wordt gedacht dat ze veel van hun heilzame werking uitoefenen door het verbeteren van vet oxidatie in de lever. “