Is iemand met een eetstoornis te helpen?

Kun je mensen die lijden aan een eetstoornis bv, boulimie of anorexia helpen? Dat is zeer de vraag, mensen die aan een eestoornis lijden weten dit altijd prima te verbergen voor hun omgeving.  Dus vaak weet de omgeving van niets en komen ze er pas achter als het eigenlijk al te laat is.

Het is belangrijk om de persoon waarvan je een eetstoornis vermoedt goed te doorgronden, en als je ervan overtuigd bent dat er iets mis is kun je het ’t beste direct  op de man af vragen. Het is wel van belang hoe je dat aanpakt, natuurlijk niet in een volle huiskamer of op een feestje. Nee, je neemt de persoon in kwestie apart en je spreekt je vermoeden uit en vraagt of je haar of hem kunt helpen. Probeer een luisterend oor te zijn en zeker ga hem of haar niets verwijten. Je kunt beter begripvol zijn,  en de persoon in kwestie proberen over te halen naar een specialst op dit gebied te gaan. Tevens is het ook van belang dat je zeer discreet met de situatie omgaat.

Hoe kun je toch helpen?  Ga samen leuke dingen doen die niets met eten te maken hebben, ga niet steeds met je vingertje wijzen als de persoon in kwestie in de fout gaat, maar zorg ervoor dat degene zich bij je op haar of zijn gemak voelt. Vaak raken mensen met een eetstoornis in een isolement en daarom is het belangrijk dat ze mensen om zich heen hebben die ze vertrouwen en waarbij ze zich op hun gemak voelen. U kunt ze echter niet van hun eetstoornis afhelpen, daar hebben ze echt professionele hulp bij nodig.