grapefruit-320

Grapefruit dieet

grapefruit-320Grapefruit is al een dieethulp sinds de jaren ’30, toen de sterren van Hollywood het grapefruit dieet populair maakten.

Tegenwoordig is het dieet in diverse vormen weer opgedoken. Het grapefruit dieet van de jaren ’80 was beperkt tot 800 calorieën en bestond uit grapefruit, zwarte koffie, klein beetje ei, droog toost en soms vlees en vis.

Onderzoekers hebben ontdekt dat Naringin, de stof die een grapefruit bitter maakt, ook de opname van vetzuren in cellen blokkeert en insulineniveaus vermindert. De insuline laat de bloedsuiker spiegel stijgen en signaleert het lichaam om meer koolhydraat, en minder vet, als brandstof te gebruiken. Een grapefruit bevat ook veel water en vezels, waarvan men geloofd dat het de eetlust remt.

In de 80 er jaren verklaarden voedingsdeskundigen dat het grapefruit dieet gevaarlijk was om het te weinig gezonde voedingsstoffen en eiwitten bevat.

Een studie uit 2004  bracht hernieuwde inzichten in het gebruik van fruit als dieet toevoeging. Tijdens het onderzoek aten de deelnemers bij elke maaltijd een halve grapefruit. Hierdoor verloren zijn gemiddeld 1,6 kilo, de deelnemers die 3 maal daags een glas grapefruit sap dronken verloren 1,4 kilo. De onderzoekers stellen dat dit afvallen waarschijnlijk te koppelen is aan het lagere insulineniveau.

In het advies van het voedingscentrum staat 3 stuks fruit per dag. U kunt dus naast uw normale voeding met een gerust hart een grapefruit  als fruit eten.