Zeven kenmerken van een dubieus dieet

Er zijn honderden diëten. Iedere maand komen er wel een paar nieuwe varianten bij. Er zijn goede en slechte diëten. Als u echt wilt gaan afvallen is het goed om de goede diëten van de slechte diëten te kunnen onderscheiden. Dat is niet zo eenvoudig, maar wanneer u een dieet vindt dat aan veel van de onderstaande kenmerken voldoet, dan is het een slecht dieet en kunt u beter iets anders proberen.

Belooft snel gewichtsverlies. Jammer, maar dit geldt voor bijna alle diëten. Het is onrealistisch en wanneer u te extreem wordt in uw lijnpoging en ook nog eens gevaarlijk ook.

Concentreert zich op één voedingsmiddel of product: hieronder vallen het sinaasappel dieet, het sherry dieet, het watermeloen dieet, het appel dieet en ga zo maar door. Eenzijdige voeding is slecht, heel erg slecht voor u.

Maakt geen melding van het feit dat bewegen belangrijk is. Ieder dieet dat ‘vergeet’ te vertellen dat de meest effectieve manier om vet te verbranden en gewichtsverlies te behouden gewoon bewegen is, is obscuur. 

Geeft een simpele verklaring voor obesitas. Te dik zijn is het gevolg van een aantal complexe factoren. Er is geen simpele verklaring. Dieetgoeroes die vertellen dat overgewicht veroorzaakt wordt door één hormoon, of teveel koolhydraten, kortom een hele simpele verklaring hebben voor (morbide) obesitas, doen dat alleen omdat ze u iets willen verkopen. Overgewicht heeft vele complexe oorzaken.

Claimt bewezen afvalresultaten van tientallen kilo’s zonder die te staven met bewijs: Veel diëten maken zich hieraan schuldig. Er worden flinke beweringen gedaan die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en ook niet worden onderbouwd met bewijsmateriaal.

Heeft een lijst ‘verboden voedingsmiddelen’. Dit is een kenmerk dat onderbouwing behoeft. Er zijn diëten die een lijst verboden producten hebben waarop voedingsmiddelen staan die stampvol met verzadigde vetten zitten. Daar is niets mis mee, zo’n lijst is wetenschappelijk onderbouwd. Voor veel andere lijsten geldt dat niet.

Ontmoedigt het eten van bepaalde combinaties voedingsmiddelen. Ook dit kenmerk van een slecht dieet moet verduidelijkt worden. We hebben het hier niet over Atkins of South Beach, maar over bijvoorbeeld het Fit For Life dieet uit Amerika, dat bepaalde combinaties verbiedt zonder enige onderbouwing.

Kern van dit verhaal: wees kritisch bij de keuze van een nieuw dieet.