De grootste dieet- en afvalfabels
Wie wil afvallen, door te minderen of gewoon door eens flink op dieet te gaan, wordt doodgegooid met ware, halfware en pertinent onjuiste gegevens over eten en voeding. Het valt niet altijd mee om dan door de bomen het bos nog te zien. Bent u ook de weg kwijt in dieetland? Lees dan dit artikel, hetbehoedt u voor de grootste dieetfabels. Beweringen die misschien wel juist lijken, maar dat niet zijn en u meestal in gewicht doen toenemen in plaats van vermageren.
Je kunt afvallen zonder te sporten of bewegen
U kunt natuurlijk gewicht verliezen zonder te bewegen. Maar de beste manier om af te vallen en slank(er) te blijven is een gezond dieet te combineren met flink wat lichaamsbeweging. Beweging en sport zijn trouwens altijd gezond en belangrijk, ook als u niet te zwaar bent.
Het ontbijt overslaan bespaart calorieën en daar val je van af
Wetenschappelijke studies tonen aan dat mensen die hun ontbijt overslaan later op de dag extra calorieën nuttigen, zelfs meer dan wanneer ze gewoon een ontbijt genuttigd hadden. Het ontbijt overslaan is slecht voor uw stofwisseling en ook voor uw humeur.
Van ’s avonds eten word je dik
Op het Dunn Nutrition Centre in Cambridge (UK) is recent een experiment uitgevoerd met een statistisch relevante groep testpersonen. In de eerste periode kregen zij een uitgebreide lunch en een klein avondmaal. In de tweede testperiode een bescheiden lunch en een flink avondmaal met snacks. Het aantal geconsumeerde en verbrande calorieën werd nauwkeurig in kaart gebracht. Resultaat: er was geen verschil tussen de mensen die ’s avonds laat een maaltijd nuttigden met de ‘daggroep’. Niet het tijdstip dat u eet, maar het aantal calorieën bepaalt of u aankomt of afvalt.
Er zijn ‘goede’ en ‘slechte’ voedingsmiddelen
Deels waar, groenten en fruit zijn gezonder dan vlees met verzadigd vet, dat weet iedereen. Maar mensen slaan hier door. Het kan toch niet zo zijn dat je je hele leven geen wit brood meer mag eten? Kernboodschap: alles met mate, dan komt het wel goed.
0 procent vet is beter
Als op een product groot vermeld staat dat er 0 procent vet in zit, is het tijd om de labels aandachtig te lezen. Want vaak zitten dergelijke producten overmatig vol met suikers. Vet vrij of 0 procent vet is niet hetzelfde als ‘geen calorieën’. Om een beter beeld te krijgen dient u dus de voedingslabels van het desbetreffende product uitgebreid te bestuderen. Vetvrij eten is trouwens niet nodig. Uw lichaam heeft vetten nodig om te kunnen functioneren, niet veel, maar u heeft ze wel nodig. Probeer daarbij de verzadigde vetten te vermijden en te vervangen door onverzadigde vetten zoals in olijfolie en noten.
Fruit drinken is net zo goed als fruit eten
Fruit is gezond, maar niets is gezonder dan fruit eten, simpelweg omdat het pure onbewerkte producten betreft. Oké vruchtensap, puur en ongezoet is ook lekker, maar bevat wel ‘lege’ calorieën die extra aanzetten. Dus wie af wil vallen eet sinasappels in plaats van jus d’orange ectetera.
Snel afvallen is beter
Als dat zou kunnen… wie snel afvalt heeft de kilo’s er vaak ook weer snel aanzitten. Als u langzaam afvalt verliest u ook minder spiermassa. Spieren verbranden calorieën ook in rust. Mensen die langzaam afvallen blijven daarna ook beter op gewicht. Rustig aan is dus het devies.
Van stoppen met roken word je dikker
Er zijn studies die aangeven dat nicotine de stofwisseling versnelt. Rokers verbranden dus meer calorieën, maar slechts in beperkte mate. Als u stopt met roken en 10 kilo aankomt heeft dat een andere reden. U gaat waarschijnlijk uit verveling meer eten. Het ligt niet aan uw lichaam. Deze fabel is an sich dus geen enkele reden om niet te stoppen met roken. Ook niet als u wit stoppen met roken en tegelijkertijd afvallen.
Afvallen lost je problemen op
Alls u sociale en emotionele problemen heeft is dat natuurlijk erg vervelend. Afvallen kan helpen bij het oplossen van deze problemen, maar het is voorbarig om te stellen dat al uw problemen verdwijnen zodra u op gewicht bent. Wees eerlijk en ga bij uzelf te rade voor wat betreft de oorzaak van uw problemen. Daar komt u verder mee.
Iedereen komt een paar kilo aan tijdens de vakantie
Het is helemaal niet moeilijk om een leuke vakantie te hebben en niet aan te komen. Wanneer u er op voorhand al van uit gaat dat u een kilo of drie gaat aankomen aan de Spaanse Costa’s dan zal dat ook wel lukken. Een soort geest in de fles verhaal. Nee, uw streven wordt om NIET aan te komen tijdens de vakantie. Eet met mate, trek ’s morgens een paar extra baantjes in het zwembad, maak wandelingen op het strand of in de bossen en dan valt ‘de schade’enorm mee.
‘Ik word dik van water’ of ‘het komt allemaal door mijn trage stofwisseling’
Hmmmm. Eens kijken naar een recent gehouden onderzoek. Er waren twee groepen deelnemers, de ene groep had last van ernstig overgewicht, de andere groep niet. Bij de proefpersonen werd gemeten hoeveel energie ze verbrandden in rust, dus zitten of liggend. Dat deed men door de ingeademde zuurstof en uitgeademde koolmonoxide nauwkeurig te registreren. En wat denkt u? De obsese deelnemers (mensen die eigenlijk 10 kilo of meer moesten afvallen) verbuiken meer energie dan de kandidaten met een normaal gewicht. Dat is ook logisch, zware mensen hebben een groter lijf, meestal meer spieren en grotere organen. Om dat alles aan de gang te houden is extra energie nodig, ook als je niets doet.
Wanneer de lichaamsgrootte werd weggerekend was de conclusie even opvallend, bij een even groot lichaam, verbrandden alle kandidaten min of meer een gelijke hoeveelheid energie in rust. Dik worden van water? Ik dacht het niet.
Van vet eten kom je sneller aan
Ook niet waar, zwaarder worden is een constant proces dat niet eens zo snel verloopt. Als u na een barbecue anderhalve kilo zwaarder bent dan daarvoor, is dat waarschijnlijk te wijten aan vocht vasthouden, niet aan vetopslag. Dit vocht verliest u meestal weer binnen een paar dagen, tenminste als u uw normale gezonde eetpatroon weer opneemt.