10 aandachtspunten als u opnieuw wilt afvallen

Weer slechte gewoontes aangenomen? Even wat minder gezond geleefd dan normaal? Net terug van vakantie? Ziek geweest, of heel erg druk? Wat de reden ook mag zijn, het is niet altijd even eenvoudig om de draad van het lijnen weer op te pakken als de trend van de weegschal de verkeerde kant op is. 10 tips voor afvallers om u weer in het gareel te krijgen.

Zorg dat je ’s avonds alles klaar legt voor de ochtend erna, je kleren, school- of werkspullen, sportkleren (voor als je wilt gaan hardlopen in de vroege ochtend :-)) en de spullen die je nodig hebt voor je ontbijt. Wie georganiseerd aan de dag begint heeft tijd om te ontbijten (nooit overslaan) en zal zijn/haar goede voornemens voor die dag beter naleven.

Eet voor iedere maaltijd een stuk fruit. Je eetlust vermindert, het is gezond en je krijgt noodzakelijke vitamines binnen.

Eet je iedere dag dezelfde lunch (calorieën geteld natuurlijk). Houd daar dan mee op. Breng variate in je lunch, andere broodsoorten of broodjes, fruit of in de zomer een lekkere salade. Lekker en je valt ervan af.

Probeer eens wat nieuws. Als je gaat afvallen en dus minder eet, eet je vaak ook eenzijdiger. Handig met tellen, maar niet zo goed. Pak een koopboek, zoek wat kalorie-arme recepten en ga ermee aan de slag. De variatie is goed, je lichaam denkt minder snel dat het crisis is en je valt meer en langer af.

Ruim snacks op. Mars in de bureaulade? Weg ermee, snickers in de auto? Opruimen. breng uzelf niet in de verleiding. Geef snacks aan iemand anders of gooi ze weg. Zorg dat u gezonde snacks onder handbereik hebt.

Weeg alles wat u eet. U kunt behoorlijk goed schatten hoeveel u eet, maar een weegschaal kan dat veel beter. Die ‘kleine’ aardappel is misschien tweemaal zo zwaar als u denkt en hoeveel gram is één eetlepel pasta nou precies?

Schrijf alles op: Lijners die afvallen en een logboek bijhouden verliezen tweemaal zoveel gewicht dan mensen die dat niet doen. Een paar weken alles opschrijven wat u eet en drinkt is goed voor uw bewustzijn en u krijgt in de gaten dat kleine snackjes (olijfolie op de sla, drie blokjes kaas, toastje met paling) er dus gewoon echt inhakken als het op kalorieën aankomt.

Stel doelen: Er is natuurlijk een streefgewicht. Tussentijdse doelen helpen ook, zoals ík ga driemaal per week bewegen, ik eet drie porties fruit en/of groenten per dag, ik eet ’s avonds na half negen helemaal niets meer, ik eet op het werk geen zoete snacks.

Zoek een lotgenoot: Samen afvallen gaat beter dan alleen, u kunt uw ervaringen delen, van elkaar leren, elkaar motiveren en elkaar tegenhouden als u een ‘ik ga nu die hele zak chips leegeten-moment’ heeft.

Blijf gemotiveerd: Zijn er mini-beloningen als u een tussendoel haalt (nieuw boek, naar de film, nieuwe kleren). Het helpt als u tussendoelen stelt en uzelf beloont wanneer u een tussendoel heeft gehaald.