afvallen met een maagband

Maagverkleining vermindert kans op kanker

Een maagverkleining heeft naast afvallen nog een bijkomend voordeel. Het risico op kanker bij vrouwen vermindert door de maagverkleining.

Volgens wetenschappers vermindert bij vrouwen de kans op kanker met 42 procent minder kans op de ziekte na de maagoperatie. Bij mannen lijkt die geen invloed te hebben. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Oncology.

Zij volgden gedurende tien jaar meer dan tweeduizend zwaarlijvigen na een maagverkleining en even veel zwaarlijvigen die een dieet volgden en veel bewogen. Bij de eerste groep kregen 79 vrouwen kanker en bij de andere groep kregen 130 vrouwen. Bij de mannen waren er nauwelijks verschillen.

De artsen denken dat de hormoonhuishouding van de vrouwen de oorzaak is dat het risico op kanker vermindert. Dat zou ook de reden kunnen zijn waarom dit bij mannen anders werkt.

Ook bleek verder dat mensen die een operatie ondergingen gemiddeld net geen 20 kilo vermagerden, Zij waren hiermee heel erg veel succesvoller dan de mensen in de andere groep die net geen anderhalve kilo afvielen in dezelfde periode.