Waarom je (soms) van bewegen niet afvalt

Wie beweegt is fitter en valt af, zo leest u overal. Op deze website al minimaal in 50 verschillende berichten. En de conclusies in die berichten zijn nog steeds waar. En toch zijn er ook mensen die beweren dat de relatie tussen bewegen en afvallen niet bestaat, of op zijn minst overschat wordt. Zo ook in een uitgebreid artikel in Time met de titel Waarom u niet afvalt van bewegen.

In dit Engelstalige artikel worden de voor- en nadelen van bewegen of sporten in relatie tot afvallen uitgebreid besproken. In een onderzoek werden meer dan 400 te dikke vrouwen gevolgd en in vier groepen ingedeeld. Drie groepen kregen een personal trainer, die ze (afhankelijk van de groep waarin ze zaten) kort, middelmatig of lang liet trainen. De vierde groep kreeg geen trainer en werd gevraagd om door te leven zoals voorheen. De dames vielen af, maar degenen die veel hadden getraind niet heel veel meer dan de anderen en de controlegroep die niets deed.

De oorzaak? Compensatie; friet smaakt het allerlekkerst na een bezoek aan het fitnesscentrum. De vrouwen die veel gingen sporten aten daarna ook meer. Daarnaast ontwikkelden ze meer spieren en die wegen meer dan vet.Conclusie: zorg ervoor dat u wanneer u meer gaat bewegen niet meer gaat eten, dan valt u af en wordt u fitter.