weegschaal

Goed voornemen: Ik ga afvallen

Ook dit jaar nemen veel mensen zich weer voor om nu eens echt te gaan afvallen. Het is immers bijna januari en dat is hét moment om goede voornemens in actie om te zetten. De voornemens zijn prima, de bezoekersaantallen op deze website zijn in deze eerste koude weken aanzienlijk hoger dan in december. En een goed begin is het halve werk als u wilt afvallen, of niet soms?

weegschaalToch schuilt er ook een gevaar in deze benadering van afvallen. Uw goede voornemen “en nu ga ik afvallen” heeft iets tijdelijks in zich. En in dat tijdelijke aspect zit het gevaar. Afvallen omdat het een goed voornemen is lijkt meer op een tweewekelijkse vakantie dan een lange reis. Velen van ons hebben ieder jaar hetzelfde goede voornemen, afvallen of stoppen met roken. En alleen al uit het gegeven dat dit een zichzelf herhalend patroon is, blijkt dat het met de afvalresultaten niet te best gesteld is. Uiteindelijk komen de meesten uit op hetzelfde punt waar ze gestart zijn (of een paar kilo hoger).

Wat moet u dan doen om het dit keer anders te laten lopen en blijvend gewicht te verliezen?

 

1) Stel een duidelijk doel

‘Ik ga afvallen’ is als doel te vaag, te vrijblijvend en gaat niet werken. Formuleer een duidelijk doel als u wilt afvallen. ‘Over 4 weken kan ik mijn favoriete spijkerbroek van twee jaar geleden weer dragen’ is al aanzienlijk beter. ‘Ik ga 10 kilo afvallen binnen een periode van zes maanden en niet meer dan twee kilo per maand’ is een prima doelstelling. Het doel is duidelijk, de periode en de begrenzing. Het enige wat ontbreekt is een duidelijke doelstelling om het gewicht eraf te houden, maar dat is van later zorg.

2) Hoe wilt u eruit zien?

Bedenk eens hoe u eruit wilt zien? Wie heeft voor u het ideale figuur of is een rolmodel bij het afvallen? Is dat een ballerina, een profvoetballer, een zwemmer, Jane Fonda, een stripdanseres (nou ja…)? U begrijpt de boodschap. Kiezen is niet zo moeilijk. U heeft nu een beeld. Maar dan… bedenk eens hoeveel uw ideale rolmodel beweegt. Breng eens in kaart wat hij/zij doet om er zo uit te zien. Wordt er niet getraind? Iedere dag een kwartier, of vijf uur per dag. Als u eruit wilt zien als een ballerina, zult u uzelf ook moeten gedragen als een ballerina.

En daarmee slaan we de spijker op zijn kop. Tijdelijk minder eten (een weekje of vier voor velen) is niet voldoende. U zult blijvend anders moeten eten en vooral meer moeten bewegen. Bewegen als een zwemmer, een ballerina, een voetballer, of die mooie mevrouw die u iedere dag haar hond ziet uitlaten. Wie beweegt en blijft bewegen valt blijvend af.

3) Maak een afvalplan

Verwerk uw doel, uw nieuwe eetschema en beweegschema in een plan en schrijf het op. Leg het plan ergens neer of hang het op waar u het kunt zien.

4) Doe uw best om te vermageren en evalueer

Ga met goede moed aan de slag en bekijk een keer per week of u op schema zit. En zo nee, bedenk dan waarom niet, er is altijd een reden en als u eerlijk bent valt u meer en beter af.

Sterkte met afvallen!