Hunkeren naar zoet eten

Wat moet je doen als je hunkert naar zoet eten?

Zoet eten of snoepen is lekker. Zoet eten is verslavend. Zoet eten wordt vaak gezien als een beloning. En bovenal is zoet eten ongezond. Het is slecht voor je tanden en je wordt er dik van.

Waarom wil iedereen van tijd tot tijd dan toch iets zoets eten? En waarom gaan mensen zich soms helemaal te buiten als ze hunkeren naar zoet voedsel? Wat is het verhaal achter wat Engelsen ‘sweet cravings’ noemen?

Wie een liter roomijs verorbert, of een hele pak koekjes heeft achteraf meestal spijt. Toch is het moeilijk om weerstand te bieden aan de drang om iets zoets te eten of te drinken. ‘Sweet cravings’ noemen ze dat in de Verenigde Staten. In het Nederlands bestaat er geen echte term voor, maar mensen die willen afvallen weten doorgaans meteen wat er met de term bedoeld wordt.

Hunkeren naar zoet eten

Hunkeren naar zoet eten

Je zit ’s avonds voor de TV en krijgt een onbestendig gevoel. Er moet iets zoets geconsumeerd worden en liefst snel. Voor je het weet eet of drink je teveel en ben je na een half uur 700 calorieën verder.

Wat kun je nu doen als je zin hebt in zoet eten?

Globaal gezien kunnen we drie strategieën onderscheiden; Iets anders gaan doen, substitutie of gecontroleerd toegeven aan de behoefte aan zoet eten. Onderstaand worden deze drie mogelijkheden wat nader onder de loep genomen.

Zoet eten? Zoek afleiding

Wie weerstand biedt en iets anders gaat doen weerstaat vaak de verleiding;

  • Ga in bad
  • Doe oefeningen
  • Poets je tanden
  • Ga internetten
  • Pak eens een boek

De veranderende activiteit zorgt er waarschijnlijk voor dat de zoete honger verdwijnt, wie zoete honger krijgt en niets verandert, krijgt gewoon steeds meer zin in zoetigheid.

Zoet eten? Zoek een alternatief

Wanneer de zoete honger blijft en u geen weerstand kunt bieden kies dan voor een gezond of ‘minder slecht’ alternatief.

  • Proteïne shakes hebben een zoete smaak maar zijn minder schadelijk dan suiker. Met uw favoriete eiwit smoothie verdwijnt ook vaak de honger.
  • Kauwbare vitamine C-snoepjes zijn te krijgen in verschillende smaken en groottes. Neem er niet te veel stop bij 2000 mg.
  • Griekse yoghurt met proteïnepoeder met een vanillesmaak geeft u een eiwit boost met een zoete smaak.
  • Eet fruit. Druiven bevatten nogal wat suiker. In de meeste fruitsoorten zitten ook bestanddelen die goed voor u zijn. In cake, taart, ijs en koek niet.

Toegeven

Als u geen weerstand kunt bieden en toch zoet gaat eten of drinken, geef dan gecontroleerd toe. Bepaal van tevoren wat u neemt en hoeveel. Wie dat doet eet doorgaans minder en krijgt ook minder energie binnen.

Er is een heel verschil tussen een glas sinaasappelsap en een liter roomijs of een halve cake.