Afvaltips: 7 richtlijnen waardoor u deze keer wél blijft afvallen 1

Afvaltips: 7 richtlijnen waardoor u deze keer wél blijft afvallen

Rondom de jaarwisseling maken we weer allemaal de balans op. Om vervolgens begin januari vol overgave op dieet te gaan omdat we de kerstkilo’s en de nodige kilo’s van daarvoor willen wegwerken. De eerste week van januari is op deze website de drukste week van het jaar. Dat is al jaren zo. En het zal ook de komende jaren waarschijnlijk wel zo blijven.

Maar ook dit keer zal het jaarlijks ritueel zich ongetwijfeld weer gaan herhalen. De belangstelling voor afvallen neemt na een paar dagen af. En vanaf ongeveer midden januari is het voor de meesten weer ‘business as usual’. De volgende mislukte afvalpoging kan weer worden bijgeschreven in de boeken. Ook voor hen die doorgaan heb ik een verontrustend vooruitzicht. Van degenen die volhouden en meer dan 10 kilo afvallen zit 90% over een jaar weer op hetzelfde gewicht. Meestal ietsje hoger. Weer aankomen lijkt onafwendbaar.

afvaltipsMaar wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat deze keer beter gaat? Met andere woorden Hoe gaat u ervoor zorgen dat poging nummer twaalf wél tot gewenst en blijvend resultaat leidt? Nou waarschijnlijk door onderstaande afvaltips aandachtig door te lezen. Dat is geen garantie voor succes bij uw afvalpoging, maar het verhoogt de kans op slagen aanzienlijk.

Een goede start lijkt enorm belangrijk voor het slagen van een afvalpoging.

En trouwens ook als u dit bericht pas later tegenkomt, dan gelden onderstaande afvaltips nog steeds.

Afvaltip 1: Registreer je consumptie en calorieën.

Zowel goede als slechte starters gaven aan dat het bijhouden van je energie-inname tijdens het afvallen enorm belangrijk is. Van degenen die blijvend afvallen houdt 82% een gedetailleerd rapport bij van de voedselinname. Dat hoeft overigens niet eens zo moeilijk te zijn. U kunt bij het Voedingscentrum gratis het programma eetmeter gebruiken en er is ook een app voor zowel de Iphone als Android toestellen. Het bijhouden van uw voedselinname wordt daarmee een fluitje van een cent.

Afvaltip 2: Verboden voeding bestaat niet

Vanaf volgende week geen patat meer, of rode wijn, géén Engelse drop en al helemaal geen chips. We zijn snel geneigd om bepaalde voedingsmiddelen uit te sluiten zodra we starten met lijnen. En dat is niet zo slim. Want alhoewel deze ‘verboden’ voedingsmiddelen en dranken meestal behoorlijk aantikken qua calorieën is het uitsluiten van deze lekkernijen meestal een slecht idee. U bent eerder geneigd om uw afvalpoging te staken als u uzelf echt zaken ontzegt die u lekker vindt. Het is verstandiger om uzelf niets helemaal te ontzeggen, maar met MATE uw favoriete voedsel door te consumeren. En ook hierbij is de controle van portiegrootte en het afwegen (onder afvaltip 1) van eminent belang.

Stel dat u één keer per week patat eet. Dan mag u daar gerust mee doorgaan, maar in plaats van twee borden weegt u één keer 150 gram af. Dat is namelijk een gemiddelde portie. Eet langzaam en geniet. Doordat u controle heeft over de portiegrootte eet u minder. Doordat u uzelf niet echt dingen ontzegt, houdt u het langer vol.

Afvaltip 3: Beweeg minder

Deze afvaltip verdient een nadere uitleg. Wie wil afvallen moet meer bewegen. Helemaal waar. Maar u moet niet overdrijven. Als u met 25 kilo overgewicht bij de start van uw afvalpoging viermaal per week een uur te keer gaat in het fitnesscentrum, dan gaat u dat waarschijnlijk niet zo heel erg lang volhouden. Drie keer per week een half uur wandelen is gemakkelijker vol te houden en de kans op blessures is aanzienlijk kleiner. Bij degenen die hun beweging opvoeren maar niet te hard van stapel lopen, is de kans op slagen aanzienlijk groter.

Afvaltip 4: Pas niet alleen je eetgewoonten aan

Wie alleen minder gaat eten, valt op termijn waarschijnlijk niet zoveel af. Alleen minder eten heeft niet zoveel zin. Afvallen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Wat minder eten, vooral anders eten dan u gewend bent (gezond) en meer bewegen. Die drie ingrediënten bieden samen de grootste kans op succes. Eet dus minder, maar vooral gezonder. En ga bewegen. Niet overmatig, maar zoek een activiteit die u leuk vindt en die u gedurende langere tijd volhoudt (liefst uw hele leven).

Afvaltip 5: Doe het niet alleen

Lijden in stilte heeft geen zin. Wie er helemaal alleen voor staat krijgt het gegarandeerd moeilijk. Zoek iemand die met u mee gaat bewegen, of lijnen. Maak anderen deelgenoot van uw streven om af te vallen en vraag hen om steun. Afvallen is niet echt leuk en gedeelde smart is halve smart. Wanneer u samen probeert af te vallen is de kans op succes aanzienlijk groter.

Afvaltip 6: weeg jezelf eens per week niet iedere dag.

Voor wie gaat lijnen is de dagelijkse weegbeurt vaak een belangrijk moment. Maar bijna even vaak een teleurstelling. Dagelijks jezelf wegen heeft geen zin. Je gewicht fluctueert, dat kan komen door eten, het soort eten, de hoeveelheid die je gedronken hebt, maar ook door hormonale wisselingen die ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt.

Wie zichzelf één keer per week weegt, heeft daar minder last van. Bij voorkeur op een ochtend na het opstaan en iedere week op dezelfde dag. De woensdag en donderdag genieten de voorkeur, omdat dan de weekendeffecten meestal wel zijn weggeëbd.

Afvaltip 7: Je doel is gezonder te leven, niet afvallen

Dieet of lijnen, hebben eigenlijk iets tijdelijks in zich. Dat geldt ook voor het gewichtsverlies dat ermee gepaard gaat. Als u tijdelijk minder eet, dan valt u ook tijdelijk een paar kilo af. Als u slank wilt blijven, dan zult u andere en gezondere leefgewoonten moeten ontwikkelen die u vervolgens ook heel lang gaat volhouden. Want alleen dan blijven de kilo’s eraf. Wie gezonder gaat leven (anders en minder eten en meer bewegen) valt af en komt minder snel aan. Wie wil afvallen en alleen minder gaat eten, komt gegarandeerd weer aan zodra een normaal eetpatroon hersteld wordt. Het is dus enorm belangrijk waar u de focus legt.

Tot slot: Wanneer u bovenstaande zeven afvaltips ter harte neemt, stijgen uw kansen op een geslaagde afvalpoging aanzienlijk. Maar ieder persoon is anders en reageert anders. Roep als u het even niet meer weet, de hulp in van een expert.

Succes!