cr1

Kun je met minder calorieën tweemaal zou oud worden?

cr1Wie wil er nu niet 120 jaar oud worden? Dat is volgens sommigen geen enkel probleem. U vermindert gewoon uw inname van calorieën met de helft (of driekwart). Verder eet u geen tarwe, suiker, zuivel, vlees meer en stopt u met koken op hoge temperaturen.

Als dat zo moet, dan klinkt inslapen als je 85 bent ineens een stuk aanlokkelijker. Aanhangers van CR (calorie restriction/calorie beperking) zijn ervan overtuigd dat ze door hun alternatieve leef- en eetpatroon heel veel gezonder zijn dan leeftijdsgenoten en tientallen jaren ouder worden dan zij. Proeven met dieren lijken veelbelovend maar toch…

 

De Daily Mail in Groot Brittannië besteedt in een artikel aandacht aan een echtpaar met orthodoxe eetgewoonten. Ze zien er gewoon uit maar willen ouder worden dan ieder ander mens op aarde voor hen. Zij zijn volgelingen van de laatste dieet-hype in de Verenigde Staten, Calorie restriction (CR). Gestoomde groenten, vis, noten en zaden en nóg meer noten zorgen ervoor dat de meeste mensen hun wenkbrauwen optrekken als ze ervan horen. Maar de volgers van het dieet weten zeker dat het uiteindelijke resultaat voor hen de eeuwige jeugd is. 

 

Volgers van het CR-dieet of eetpatroon maken bij het koken geen gebruik van ‘extreme hitte’. Ze stomen hun voedsel of eten het rauw. Frituren, grillen , bakken en roosteren zijn dus uit den boze. 

Het grote voorbeeld van de volgers van het dieet is wetenschapper Roy Walford, schrijver van het boek ‘Beyond The 120 Year Diet: How To Double Your Vital Years’. In de negentiger jaren nam Walford, patholoog aan de Universiteit van Californië, deel aan een experiment waarbij acht biowetenschappers werden ingesloten in een luchtdicht atrium in de Woestijn van Arizona en daar gedurende twee jaar bleven. Zij moesten hun eigen voedselvoorziening verzorgen en konden dus alleen eten wat ze zelf hadden verbouwd. Gemiddeld consumeerden de wetenschappers tijdens deze periode zo’n 1500 calorieën per dag. Toen ze naar buiten kwamen en aan een serie tests onderworpen werden, bleek dat al hun organen heel veel beter functioneerden dan die van leeftijdsgenoten. 

En alhoewel de resultaten bemoedigend zijn, is het maar zeer de vraag in hoeverre de offers die de volgers van het dieet moeten brengen opwegen tegen de extra jaren die ze er later bij krijgen. De 1500 calorieën en wijze van bereiden van voedsel houden namelijk niet op als u op gewicht bent. Nee, u gaat uzelf er uw hele leven lang aan houden. En als je minstens 120 jaar wordt, dan is dat best lang…