kinderen met overgewicht

Kinderen eten vaak te zout

dikke-kinderen-320Wij denken allemaal dat kleine kinderen te veel zoet eten, en dat is ook zo. Maar het veel belangrijker om op te letten dat kinderen niet te veel zout binnen krijgen.   Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat kinderen tussen de 2 en 7 jaar krijgen maar liefst 30% teveel zout binnen en kinderen tussen de 2 en 4 jaar maar liefst 40%. Kleine kinderen (peuters) mogen maar drie a vier gram zout per dag binnen krijgen.

Dat het hier niet alleen om ‘slecht gedrag’ van kinderen gaat, blijkt wel uit het feit dat volwassenen ook behoorlijk over hun limiet zitten. Zij mogen ongeveer 6 gram zout per dag, maar komen al snel aan negen tot tien gram. Teveel zout kan heel ongezond zijn, omdat dit kan leiden tot een hogere bloeddruk. Met name op latere leeftijd wordt de kans hierop groter. Het is natuurlijk ook aan de ouders ervoor te zorgen dat hun kinderen niet te veel zout binnen krijgen.

Hoewel kinderen op dit moment dus niet te veel zoet eten, wordt wel aangeraden om het aantal glazen frisdrank en yoghurtdranken bij kinderen te beperken. Hierin is de suiker namelijk vaak vervangen door zoetstoffen die op zich niet schadelijk zouden zijn. Het is ook nog eens slecht voor het gebit.