Is sporten gezond voor de mens?

Allereerst komt de vraag naar boven of sporten gezond is? Het is immers bewezen dat lichamelijke oefening goed is voor hart- en bloedvaten, tegen diabetes en overgewicht, de spieren en gewrichten soepel houdt en de huid doet stralen. En zelfs ons geestelijk welbevinden profiteert van regelmatige beweging. Aan de andere kant riskeren sporters tussen de 1,5 en 2,5 miljoen sportblessures per jaar. Een gezonde geest in een gezond lichaam is een mooie gedachte, hinkend op een voetbalknie. En zeker veldvoetbal neemt 29% van alle letsels voor zijn rekening.

Bij de meeste sporten ontstaan de meeste blessures dan ook tijdens de 2e helft van een wedstrijd/training als zowel de sporter als de tegenstander eigenlijk geen energie (lees brandstof) en conditie genoeg heeft, waardoor coördinatie, maar ook de mentale balans niet meer optimaal is.

Van oorsprong is de mens ook niet gebouwd om meer prestatie te verrichten dan hij in het dagelijkse leven nodig heeft.  Sporten zelf is dus eigenlijk je lichaam in stress brengen en meer vragen dan het eigenlijk normaal moet doen.

Conclusie: sporten is gezond maar blijf luisteren naar je lichaam en pas eventueel de kracht en de duur van uw trainingen aan.