Sonja Bakker

SOS Sonja geeft inspiratie aan mensen die willen afvallen

Sonja BakkerSonja Bakker is onmiskenbaar de bekendste gewichtsconsulente van de Benelux. Haar boeken prijken steevast bovenaan de lijst van best verkochte boeken in Nederland, België, maar ook in andere landen is Sonja Bakker uiterst succesvol.

Dieetgoeroes komen en gaan, maar Sonja Bakker is een blijvertje. Montignac, Atkins en vele anderen kwamen en gingen, maar Sonja Bakker blijft in het middelpunt van de belangstelling staan. En dat doet ze al sinds 2006.

Begin 2010 leek het er op dat Sonja Bakker van de troon gestoten zou worden door Dokter Frank van Berkum die met zijn boek ‘Gezond Slank met Dokter Frank‘ in een paar maanden meer dan 200.000 mensen wist te binden aan zijn afslankmethode. Maar eind september taant de aandacht voor de methode van Dokter Frank en is Sonja Bakker weer terug in het middelpunt van de belangstelling. Iedere woensdagavond staat zij afvallers bij in het programma SOS Sonja op RTL4.

 

De opbouw van het programma is eenvoudig. We zien twee kandidaten die kampen met overgewicht. Ze eten teveel en bewegen doorgaans te weinig. Sonja Bakker komt, analyseert en helpt deze mensen met weekmenu’s, weegmomenten en begeleiding. De kandidaten worden gedurende 10-12 weken gevolgd om te kijken of en zoja hoeveel ze afvallen.

En afvallen doen ze. Soms een redelijk aantal kilo’s, maar een gewichtsverlies van 20 kilo in 10 weken is geen uitzondering. Criticasters van het programma melden dat 20 kilo afvallen in 10 weken niet gezond is en dat de risico’s op een jojo-effect enorm zijn. En deels hebben zij ongetwijfeld gelijk. De kandidaten verbranden niet alleen vet, maar ook spieren en dat is niet goed.

Anderzijds propageert Sonja Bakker in haar SOS Sonja programma ook dan mensen meer en stelselmatig gaan bewegen om af te vallen. En dat is goed, want meer bewegen is een van de belangrijkste oorzaken van blijvend gewichtsverlies. Wie meer beweegt valt af en door bewegen treedt nooit een jojo-effect op.

Maar bovenal worden mensen die kampen met overgewicht geïnspireerd door SOS Sonja en de naamgever van het programma. Want wat Sonja Bakker vertelt is helemaal niet moeilijk te begrijpen. Maar het werkt wel. Wie kampt met overwicht en naar het programma zit te kijken, stopt spontaan met het eten van chips en koeken of voelt zich op zijn minst schuldig.

En dat is winst. Dikke winst voor alle mensen die een steuntje in de rug nodig hebben bij het afvallen. Want door SOS Sonja en/of de verhalen Sonja Bakker wordt een bewustzijn gecreëerd over wat goed en slecht is als je wilt afvallen. En een geslaagde afvalpoging begint voor heel veel (zo niet alle) mensen met een toegenomen bewustzijn met betrekking tot het eten dat je consumeert en de mate waarin je (al dan niet) beweegt.