kinderen met overgewicht

Overgewicht geen goede indicator van hoog cholesterol gehalte bij kinderen

dikke-kinderen-320Je hoeft geen dokter te zijn om te vermoeden dat iemand met obesitas (fors overgewicht) last heeft van een hele lijst gezondheidsproblemen – soms ligt het er dik bovenop.

Maar ook mensen die er gezond uitzien worden geconfronteerd met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.

Dit blijkt ook bij kinderen zo te zijn. Een recent onderzoek toont aan dat obesitas geen goede indicator voor een te hoog cholesterolgehalte bij kinderen is.

Als u een groep spelende kinderen ziet en er wordt aan u gevraagd om er een kind met een hoog cholesterol gehalte uit te halen, dan kiest u meestal voor het dikste kind. Maar de conclusies in Archives of Pediatric en Adolescent Medicine tonen aan dat kinderen met een hoge BMI een heel normaal cholesterolgehalte kunnen hebben, terwijl bij kinderen met een gezond gewicht het cholesterolgehalte veel te hoog is.

De onderzoekers vragen om andere screeningsmethodes om kinderen met een cholestorol probleem vroegtijdig op te sporen, dat zou enorm in de kosten kunnen schelen.