Fitbit Surge stappenteller
De Fitbit Surge stappenteller is op dit moment de meest geavanceerde uitvoering die door de makers van Fitbit in Europa geleverd wordt. Tijd om deze sportstracker eens wat nauwkeuriger te bekijken.
Fitbit Surge, een Charge HR met GPS
De Fitbit Surge is aanzienlijk breder dan de meest populaire sportstracker van dit moment de Fitbit Charge HR. Het apparaat is ook als je hem als een horloge beschouwt behoorlijk fors aan de maat. Behoudens alles wat een Charge HR kan (stappen tellen, hoogteverschillen meten, slaap analyseren en uw hartslag 24 uur per dag doormeten), voegt een Fitbit Surge hier nog uitgebreide GPS functionaliteiten aan toe. Niet alleen wordt uw inspanning gemeten, maar u weet -mits u in de buitenlucht verkeert- precies waar en wanneer u tot het uiterste bent gegaan tijdens uw trainingssessies.
En daarmee doe je de Surge eigenlijk te kort als je hem als Fitbit stappenteller betitelt. Het is eigenlijk een volwaardige sporthorloge. Eentje die naadloos communiceert met de apps van Fitbit zoals ook de andere stappentellers van dit merk dat doen. Verder communiceert de Fitbit Surge ook met uw mobiele telefoon, u kunt op uw horloge zien wie er belt of welke berichten er binnen komen. Alhoewel ik me serieus afvraag of dat laatste nou zo’n enorme toegevoegde waarde biedt. De ervaring leert dat de meeste gebruikers notificaties van hun telefoon afzetten. Het is namelijk niet zo handig als je aan het hardlopen bent en ziet wie je belt of een berichtje stuurt.
Er zijn in het gebruik ook een paar mindere eigenschappen van de Surge. Allereerst is die niet waterdicht. Onder de douche moet u hem dus afdoen. Verder moet de Surge iedere twee of drie dagen worden opgeladen en dat vinden veel gebruikers erg vaak. De hoofdoorzaak hiervan is de 24-uurs hartslagmeting middels twee leds die dus eigenlijk altijd aan zijn. Ook melden sommige gebruikers dat de Surge extra stappen telt bij het schudden van handen, roeren in een pan, kloppen van beslag of applaudisseren. In de praktijk is dat laatste, voor wie meer dan 10.000 stappen per dag zet verwaarloosbaar. Wie bijna niet beweegt en veel naar het theater gaat of kookt, krijgt afwijkingen, maar mensen in deze laatste categorie zijn meestal niet degenen die een prijzige sportstracker als de Fitbit Surge aanschaffen.
Fitbit Surge of Fitbit Charge HR?
Zoals reeds gemeld is de Surge de meest geavanceerde versie uit het Fitbit arsenaal. Net daaronder bevindt zich de op dit moment meest verkochte versie, namelijk de Fitbit Charge HR. Die mist alleen de GPS functionaliteit van de Surge, maar eigenlijk ook niet helemaal. Want wie gaat hardlopen en de oefening handmatig met GPS op de telefoon activeert, krijgt in de Fitbit app eenzelfde kaartje met gegevens als bij de Surge het geval is. Het enige verschil is dat de GPS gegevens in dit geval door de telefoon gegenereerd worden en niet door de sportstracker. Maar ook de oefeningen die met een Charge HR in combinatie met een mobiele telefoon vastgelegd zijn kunnen in de meest voorkomende navigatieformaten geëxporteerd worden. Wie alleen een sporthorloge wil dragen tijdens de trainingssessies en vooral geen telefoon mee wil nemen, kiest voor de Surge. Wilt u naar muziek luisteren of hebt u uw telefoon altijd bij, dan biedt de -goedkopere- Charge HR bijna dezelfde faciliteiten. Daarbij is de Charge wat slanker en minder dan de -niet zo modieuze Surge.