Wat is de beste afvalapp? MyFitnessPal Loseit of Fatsecret?
Wat is de beste afvalapp? We hebben bijna allemaal een smartphone. En met behulp van die smartphone wordt afvallen gemakkelijker. Nou niet echt gemakkelijker, maar beter beheersbaar. Want er zijn diverse apps die ons helpen bij het registreren van onze inname. Wij namen voor u drie veelgebruikte apps onder de loep tijdens onze zoektocht naar de beste app om af te vallen.
MyFitnessPal: De meest gebruikte
MyFitnesspal (MFP) is wereldwijd de meest gebruikte app om af te vallen. Met meer dan een miljoen vijf-sterren-reviews in de Google Playstore en dus miljoenen gebruikers is MFP een belangrijke speler. Volgens Google Pay is de app alleen al op Android meer dan 50 miljoen keer geïnstalleerd. Inmiddels is MyFitnessPal is in het bezit van Under Armour de kleding/sportgigant uit de Verenigde Staten. Het is nu een onderdeel van een serie apps die zich richten op ‘gezonder leven’
Voordelen MyFitnessPal
Op deze website hebben we begin 2014 al een uitgebreid artikel geschreven over MyFitnessPal onder de titel Is MyFitnessPal de ultieme afvalapp? Het artikel is nog steeds actueel. Wanneer we MFP vergelijken met de overige aanbieders dan zijn de volgende sterke eigenschappen van de app belangrijk;
- MyFitnessPal beschikt over een enorme voedseldatabase, met daarin ook nagenoeg alle artikelen die u in de supermarkt koopt. Dat is enorm gemakkelijk bij het invoeren van alles wat u op een dag gegeten en gedronken heeft. Het programma kent nagenoeg alles.
- De app onthoudt wat u al gegeten heeft in het verleden en legt daarvan lijstjes aan. Die lijsten worden gebruikt om u sneller in te laten voeren. De gebruikerservaring van MyFitnessPal is daarmee een van de betere.
- Omdat het de meest gebruikte app is, wordt de app zeer waarschijnlijk gebruikt door vrienden, anderen in uw lijnclubje of in het fitnesscentrum. U kunt menu’s delen, maar ook uw gewichtsverlies en dagstaten. Dat motiveert. Mensen die de app gezamenlijk gebruiken vallen aantoonbaar meer af.
- De database van MyFitnessPal synchroniseert met een groot aantal randapparaten, de weegschaal van Fitbit, maar ook de stappentellers van nagenoeg alle grote merken.
- De app is gratis, er is een betaalde premium versie van circa 50 euro per jaar maar de basisversie biedt voor de meeste gebruikers meer dan voldoende mogelijkheden.
Nadelen MyFitnessPal
De kwaliteit van de voedseldatabase laat soms te wensen over. Alle gebruikers kunnen voedingsmiddelen toevoegen en de meeste mensen zijn daar niet zo goed in. Dus komt het regelmatig voor dat artikelen wel voorkomen in de database, maar dat de voedingswaardes niet correct zijn. Relevante gegevens ontbreken. En als een dergelijk incorrect voedingsmiddel in uw favorietenlijstje verschijnt, dan ontstaan afwijkende resultaten. Uw eetgegevens kloppen niet. En de correcte gegevens was nu nèt waar het bij MyfitnessPal allemaal om te doen was.
Loseit: Grafisch beter
De app van Loseit wordt vooral gebruikt door afvallers in de Verenigde Staten. Met vijf tot tien miljoen downloads een app van formaat. Wat direct opvalt is is dat Loseit er grafisch een stuk fancier uitziet dan Myfitnesspal. Er zijn icoontjes per voedingsmiddel, de grafieken bij de doelen zijn beter en het geheel oogt mooier.
De voedseldatabase wordt bij Loseit lokaal geïnstalleerd. Wie wil kan onder ‘ custom foods’ eigen voedingsmiddelen bijhouden. Loseit is een internationale app en dat heeft een negatieve weerslag op de voedingsmiddelen-database. Bij een steekproef bleek 80% van de artikelen die gekocht waren bij Albert Heijn en 90% van de artikelen die aangeschaft werden bij Lidl niet in de database voor te komen. Ook gebeurde het regelmatig dat een gescand product een totaal verkeerde score gaf (appels in plaats van koffie). Deze foute weergaves kunnen dan op deze barcode niet gecorrigeerd worden. Voor wie vaak scant een nadeel.
Voor de compleetheid hebben we ook een abonnement op Loseit genomen. Zo is het gemakkelijker vergelijken. Wat interessant is in Loseit is de optie ’trends’ u ziet gelijk hoe het met bijvoorbeeld uw proteïne intake staat in vergelijking tot een maand geleden. Wanneer u doelen stelt helpt het programma u zo om die te volgen en de voortgang in de gaten te houden. En dat is reuze handig/
Fatsecret: Simpel maar accuraat
Bij Google Play in Nederland wordt de gratis versie van Fatscret aangeboden onder de naam Calorieteller. Het programma heeft meer dan 10 miljoen downloads.
Het is de minst uitgebreide van de drie apps die we voor dit artikel hebben vergeleken. Verwacht dus niet de fancy iconen van Loseit, of de uitgebreide grafieken van MFP. Verwacht ook niet de uitgebreide koppelmogelijkheden met fitnesstrackers en wifi-weegschalen die de andere twee apps wel hebben. De koppelmogelijkheden zijn zeer beperkt.
Maar dat gezegd hebbende. Fatsecret is simpel maar erg accuraat. De voedingsmiddelen database is voor Nederlands gebruik beter dan welke andere ook. Bij boodschappen kunnen nagenoeg alle gescande artikelen gevonden worden. De onderliggende data die daarna wordt weergegeven is nagenoeg altijd correct. En dat is natuurlijk erg fijn. Er is een Nederlands community die elkaar helpt en motiveert op de homepage van de app. Wie uit gaat eten in een fastfoodrestaurant vindt de volledige menukaart van dat restaurant in de app terug en kan beter en nauwkeuriger registreren. De ingave in grammen (een aandachtspunt bij Loseit) is prima. Veel producten worden door de app omgerekend wanneer u schakelt van ‘een snee’ naar bijvoorbeeld ‘ grammen’.
Als er behoudens de beperkte mogelijkheden nog iets is wat wellicht verbetering behoeft dan is dat de snelheid bij het invoeren. De app reageert wat traag en dat lijkt niet te komen door de snelheid van de internetverbinding, maar door de app zelf.
Wat is de beste afvalapp?
We hebben de drie apps intensief en gedurende langere tijd met elkaar vergeleken. Uiteindelijk hebben we daarbij gekozen voor MyFitnesspal als beste afvalapp. De doorslag daarbij gaven de snelheid van invoeren, de uitgebreide database van voedingsmiddelen en de koppelmogelijkheden met fitnesstrackers en wifi-weegschalen.
Loseit is een prima app, maar de database is dermate slecht dat het wel heel erg veel volharding vergt om alle artikelen volledig met de hand in te voeren. Zeer geschikt voor gebruik in de VS, heel veel minder voor gebruik in Nederland en Vlaanderen. Ondanks de uitgebreide doelen die kunnen worden ingevoerd. Qua rapportages is het de beste afvalapp. Echter bij de overige criteria schiet Loseit tekort.
Fatscret eindigt als goede tweede. Voor wie gewoon wil afvallen zonder koppelingen naar bewegingstrackers en weegschalen is het misschien zelfs wel de beste afvalapp. Spartaans, maar met een prima database en een eenvoudige interface. U ziet wat u eet en wat er anders moet. U kunt uw gewicht invoeren en de voortgang monitoren. En in essentie is dat waar het om gaat.
Beste afvalapp voor u?
Misschien heeft u aanvullende informatie of zelf een afvalapp getest. In dat geval nodigen we u vooral uit om te reageren. Uw reacties zijn welkom.