Spieren verbranden als u lijnt 1

Spieren verbranden als u lijnt

U wilt natuurlijk zoveel mogelijk vet verbranden als u aan het afvallen bent. En dan ook nog liefst zo snel mogelijk. Deze snelle verbranding heeft verschillende nadelen, het grootste heet spierverbranding. Wie afvalt verbrandt nooit alleen vet, maar ook spierweefsel. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.

Wanneer uw lichaam merkt dat er minder (te weinig) voedsel binnenkomt, schiet het in de verdediging. Uw stofwisseling wordt verlaagd en kunt met minder energie toe. Wanneer u nietsvermoedend doorgaat met afvallen (uw BMI moet beneden de 25 komen) pleegt u nog steeds roofbouw op uw lichaam.

Alleen vet of ook spieren verbranden?

Alleen vet of ook spieren verbranden?

Dat lichaam heeft energie nodig om te kunnen overleven en schakelt over op plan B: het begint uw eigen spieren te verbranden. Die spieren heeft u hard nodig, niet omdat u gespierd wilt zijn, maar omdat spieren, ook als u niets doet, energie verbranden en wie energie verbrandt valt af.

Minder spieren verbranden met eiwitten

Eiwitten zijn voor uw lichaam enorm belangrijk, vooral bij het opbouwen van weefsel en het in stand houden. Eiwitten leveren energie en aminozuren. Die aminozuren vormen de basis van de opbouw van onder andere uw spierweefsel. De hoeveelheid eiwit die u nodig heeft is afhankelijk van uw lichaamsbouw en grootte.

Wie gaat lijnen moet ervoor zorgen dat er voldoende eiwit/proteïne geconsumeerd wordt, daarmee wordt spierafbraak voorkomen. Lijners die hun proteïne opname verhogen verbranden meer lichaamsvet en minder spieren.

Hoe kom ik aan voldoende eiwitten?

Zijn eiwitdiëten dan de beste diëten? Nee alleen proteïne of whey shakes houd u niet vol en is niet verstandig. Maar hoe dan? Met alleen eiwitterijke producten eten komt u er niet. Kip, kalkoen, zalm en tonijn leveren nogal wat eiwitten, maar u komt tekort als u geen spieren wilt verbranden.

De optimale mix

Wie wil afvallen kan het beste minder en gevarieerd eten, meer bewegen en dagelijks koolhydraten vervangen door een proteïne shake of dieet. Deze proteïneshakes worden aangemaakt met melk, yoghurt of water, zijn makkelijk te vervoeren en leveren veel eiwitten. Spierafbraak wordt voorkomen en u valt aanzienlijk beter en gezonder af. Wie spieren behoudt heeft na het lijnen minder kans om te gaan jojo-en.