crashdieet

De gevaren van het volgen van een crashdieet

Als je het over afvallen hebt denken de meeste mensen meteen aan ‘een aantal  kilo’s  eraf’. Dit is slechts gedeeltelijk waar.  Mensen zijn blij als ze het door hun gewenste streefgewicht hebben bereikt, ongeacht de manier waarop dit is bereikt. Nadat het gewenste resultaat is bereikt (vaak met het zogenaamde crashdieet) stapt men vaak over op de normale eetgewoonte waardoor het verloren gewicht er zo weer aan zit.

Probleem van het bovenstaande zal voor veel van jullie bekend voor komen. Maar wat zorgt er nou voor dat het verloren gewicht zo snel weer terugkomt.

Ondervoeding In veel gevallen is probleem ‘ondervoeding’. Ondervoeding? Ja ondervoeding, dit houdt in dat er tijdens de dieetperiode te weinig calorieen geconsumeert worden in verhouding met de caloriebehoefte van het lichaam

In veel gevallen wordt het ontbijt overgeslagen met het idee het aantal calorieen te beperken. Men leeft als het ware alleen op crackers en salades e.d.

Gevolgen de gevolgen van een dergelijk crashdieet:
Je lichaam krijgt  te weinig calorien binnen, als gevolg van dit tekort aan calorien gaat je lichaam alles op alles zetten om maar zoveel mogelijk calorien te besparen om het ontstane tekort te compenseren.

Compensatie
Je lichaam zal denken dat er een soort van ‘hongerwinterwinter’ is en zal naast het verlagen van de stofwisseling tevens je spiermassa gaan aanspreken om extra energie te verkrijgen (je spiermassa heeft de laagste prioriteit als het op overleven aankomt) het tekort aan calorieën op te vangen.

De calorieën die bespaart kunnen worden uit je voedsel zullen worden opgeslagen worden als extra vetvoorraad.

Als de dieetperiode achter de rug is en het normale eetpartoon weer ingevoerd wordt, werkt je lichaam nog steeds met een vertraagde stofwisseling  Omdat er weer een voldoende hoeveelheid calorieën binnenkomt  zal het lichaam veel van deze calorien omzetten in vet . Het vetpercentage zal dus nog een lange tijd toenemen.

Een ander gevolg van het crashdieet is dat de hoeveelheid spiermassa is afgenomen. Minder spiermassa zorgt voor een lagere verbranding
Als je dus je oude gewicht weer hebt bereikt heb je eigenlijk het volgende netto resultaat bereikt:

  • hoger vetpercentage
  • verminderde hoeveelheid spiermassa
  • lagere stofwisseling

Het eindresultaat is dus slechter dan voor de dieetperiode. En als elke dieetperiode op de bovenstaande manier aangepakt wordt, dan weet jij ook wel waarom zoveel mensen klagen over het jojo-effect!

Afvallen

Om gezond te kunnen afvallen moet je jezelf ervan bewust zijn dat je eigenlijk overtollig vet wilt verbranden. Maar om dit te doen moet je lichaam wel voldoende calorien binnen krijgen om de bovenstaande problemen met de stofwisseling te vermijden. Richt je dus op je vetpercentage en niet op de weegschaal!