Ziet u er ook zo uit zoals u eet? 1

Ziet u er ook zo uit zoals u eet?

U ziet er waarschijnlijk uit zoals u eet. Dat klinkt misschien een beetje raar maar wie in de huid van een diëtist kruipt en goed oplet, die begrijpt wat hier bedoeld wordt. We proberen dit duidelijk te maken aan de hand van een voorbeeld.

Anorexia

Heeft u al eens een anorexia patiënt zien eten? Eindeloos dralen en het voedsel herschikken op de bord. Spelen met eten en een wortel in vier stukjes snijden en die in aparte hapjes naar binnen werken. Eten lijkt een ware martelgang en duurt vaak lang.

Je hoeft niet eens een eetstoornis te hebben om te eten zoals hiervoor omschreven. Mensen die op deze manier eten zijn nooit te dik.

dikkedamesopstrandSchrokken

Dikke mensen zijn meestal niet snel, behalve met eten. Ze schrokken hun voer naar binnen. Soms hebben ze iets van een gejaagdheid over zich. Het lijkt alsof ze bang zijn dat iemand anders wat van hun bord afpakt. En ook van de tweede en derde portie. De schrokker is zich totaal niet bewust van de hoeveelheden die hij/zij in no time naar binnen werkt. Er wordt meer op automatische piloot gegeten dan dat er genoten wordt van het eten.

Zo’n schrokker staat in een soort ‘aanvalmodus’. Eten is belangrijk en zodra er voedsel in de buurt is ontwaakt de schrokker en begint gehaast te schransen.

Schrokkers zijn bijna altijd te dik en hebben een hoge BMI. Ze zijn zich totaal niet bewust van hetgeen ze eten en de manier waarop. Ze zien eruit zoals ze eten.

Kruip eens in de huis van een diëtist

Kruip bij een volgend bezoek aan een restaurant eens in de huid van een diëtist. Volg de mensen om u heen en kijk hoe ze eten. Zijn ze zich bewust van wat ze eten, het tempo waarin ze eten en de manier waarop?  Hele magere mensen altijd, dikke mensen bijna nooit.

Wie op dieet is omdat hij/zij wil afvallen en schrokt bij het eten, valt altijd terug en eindigt zwaarder dan voor het dieet.

Bewust eten

Er zijn afslankgoeroe’s die willen dat u voor iedere maaltijd die u nuttigt de tafel volledig dekt waarna u op uw gemak gaat eten. Ook als u alleen bent. Dat klinkt raar, maar misschien dat u met het verhaal hiervoor begrijpt waarom. De diëtist wil bewerkstelligen dat u uzelf bewust bent van de hoeveelheden die u eet en dat u bewust aan het eten bent.

Rustig eten, flink kauwen (niet of minder schrokken) en genieten van de maaltijd zorgen ervoor dat u uiteindelijk bijna altijd minder eet. En wie minder en bewuster eet. Die valt af.