Is Myfitnesspal de beste afvalapp?
Kent u Myfitnesspal al? Er komen steeds meer hulpmiddelen beschikbaar voor mensen die willen afvallen en daarbij een steuntje in de rug nodig hebben. Langzaam zien we dat het soort hulpmiddelen dat we gebruiken om af te vallen gaat veranderen. Deze keer een uitleg over het gebruik van Myfitnesspal.
Vijftien jaar geleden kon het nog zomaar gebeuren dat een boek van Montignac of Sonja Bakker het best verkochte boek van het land werd. Dokter Frank deed er al niet veel meer voor onder, Pierre Dukan ook niet, maar inmiddels is er duidelijk een verschuiving merkbaar van boeken naar andere hulpmiddelen, vaak met gebruikmaking van een mobiele telefoon.
Want steeds meer mensen beschikken over een smartphone, en de opmars van smartphones zet onverminderd door. En omdat we onze telefoon bijna altijd en overal bij ons hebben, is dezeook prima te gebruiken als hulpmiddel om af te vallen of om onze eet- en beweeggewoontes in kaart te brengen.
Myfitnesspal calculator en afvalapp
De afgelopen maanden hebben we een aantal hulpmiddelen om af te vallen getest, en degene die het meeste indruk maakte was Myfitnesspal in combinatie met een stappenteller.
Myfitnesspal is allereerst een website die u helpt bij het afvallen. Niet zozeer met afvaltips, maar wel door u precies te laten invoeren hoeveel en wat u eet, en hoe vaak en hoe lang u beweegt. Dat invoeren gaat snel en efficiënt. Niet alleen draaien de site en de app in het Nederlands, maar ook bijna alles wat u kunt kopen in de supermarkt is al in de databases van het pakket aanwezig. En als u twijfelt, dan kunt u met uw telefoon de barcode van de verpakking scannen, waarna Myfitnesspal de gegevens ophaalt uit de database op internet en u verder kunt.
U gaat naar de website en maakt een gratis account aan, u geeft een gebruikersnaam in, een e-mailadres, uw gewicht (wel eerlijk zijn!) en een streefgewicht. Hierna kunt u aan de slag.
Wat heb ik gegeten?
U gaat ingeven wat u gegeten en gedronken heeft. Dat gaat snel en kost nauwelijks moeite. Myfitnesspal draait op de website, maar ook als app op een iphone en op alle androidtoestellen. Ook is het invoeren op een tablet geen enkel probleem, zelfs voor de Ipad is een aparte HD app beschikbaar. In eerste instantie vergt het invoeren misschien wat oefening. Maar binnen korte tijd kost het invoeren van alles wat u gegeten heeft nog nauwelijks tijd.
Hoeveel heb ik bewogen?
U kunt behalve uw consumptie ook invullen of en zo ja hoe lang u in beweging bent geweest. De meest voorkomende activiteiten en sporten zijn in het programma aanwezig. Wie een half uurtje wandelt en dat invoert, ziet direct hoeveel calorieën er verbrand zijn. En wat nog mooier is, deze calorieën worden direct afgetrokken van uw dagelijkse consumptie.
Dus stel dat u 2000 Kcal mag verbruiken om af te vallen en 1000 Kcal genuttigd hebt aan voedsel en drank. Dan resteren nog 1000 Kcal om binnen de norm te blijven. Wanneer u er 300 Kcal afwandelt, geeft myfitnesspal direct aan dat u die dag nog 1300 Kcal mag consumeren. Zo wordt u direct beloond voor uw beweging en ziet u precies hoe eten, drinken en bewegen op elkaar van invloed zijn.
Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Eet niet alle ‘bewegingscalorieën’ weer direct op als extra beloning. Het programma overschat soms de verbranding en u valt dan zeker niet af.
In de cloud
Een prettige bijkomstigheid is dat Myfitnesspal in de cloud draait. Dat wil zeggen dat uw invoer op de telefoon direct ook op de tablet of PC kan worden terug gekeken en vice versa. Data wordt opgeslagen op de servers van myfitnesspal.
Integratie stappentellers slimme horloges en Myfitnesspal
Myfitnesspal heeft een app die naadloos integreert met Fitbit, Apple Health, Garmin en een hele rits andere beweegapps. . En daar wordt het pas echt interessant. Uw stappen worden automatisch overgenomen door myfitnesspal. Fitbit gebruikt op haar beurt de voedingsdata van Myfitnesspal. En zo ziet u direct zonder moeite hoeveel u gegeten hebt, hoeveel u bewogen hebt en hoe deze cijfers in verhouding tot elkaar staan. Wie wandelt ziet het aantal calorieën dat genuttigd mag worden gestaag stijgen.
U kunt het programma ook zo instellen dat ook negatieve calorieën worden verwerkt. Wie minder loopt dan volgens het profiel zou moeten krijgt straf. U krijgt dan extra calorieën bijgeteld in het programma omdat uw verbranding lager is dan die zou moeten zijn.
En daarmee doet Myfitnesspal precies datgene wat alleen met uw stappenteller nog niet wilde lukken. In het Nederlands op een gemakklijke manier niet alleen bijhouden wat je eet, maar ook hoeveel je beweegt, waarbij inname en verbranding direct met elkaar gecombineerd worden. We hebben deze combinatie uitgebreid getest en zijn er razend enthousiast over.
Zijn er ook nadelen aan Myfitnesspal?
Zijn er dan géén nadelen aan het gebruik van myfitnesspal? Nou niet zo heel erg veel. Het programma en de apps zijn gratis. Een bijkomend nadeel is dat we tijdens het gebruik geconfronteerd worden met reclame. Met name op de telefoon is dit gezien de ruimte die de reclameboodschappen innemen niet zo handig. Er is ook Myfitnesspal Premium, maar die kost bijna 50 euro per jaar. En omdat het verschil tussen de premium versie en Myfitnesspal Free (de gratis variant met reclame) eigenlijk niet zo heel groot is, blijven we doorgaans deze gratis variant gebruiken
Verder zien we het als een nadeel dat alle gebruikers voedingsmiddelen kunnen toevoegen aan de database. Dat doen ze soms ook niet accuraat of gewoon fout. En zo kan het voorkomen dat u een appel tegenkomt met 540 calorieën. Dat is dan wel een hele grote appel :-).
Het blijft dus zaak om op te letten als u voedingsmiddelen invoert in uw dagschema. Scannen is bij twijfel een prima optie. Aangezien heel veel mensen in Nederland en Vlaanderen myfitnesspal gebruiken, staan ook bijna alle voedingsmiddelen die u bij de grote supermarkten kunt kopen erin.
Als u dan ook nog een kleine keukenweegschaal aanschaft om datagene wat zich moeilijk laat inschatten te wegen en dus exact weet hoeveel u gegeten heeft van een bepaald voedingsmiddel, dan wordt de registratie uiterst nauwkeurig.
U krijgt door het wegen van voedsel (veel mensen vinden dat overdreven) in combinatie met myfitnesspal sowieso al vrij snel een goed gevoel voor gewichten en portiegroottes. En ook dat helpt bij het onder controle krijgen van uw eetgedrag.
Is Myfitnesspall de beste app om af te vallen? Of het de beste afvalapp is, dat weten we niet, maar het komt er héél dicht bij in de buurt!