obese usa

Obese USA afvallen door bewegen

hamburger-320Het programma Obese bij RTL maakte in Nederland behoorlijk wat los. Voor- en tegenstanders hadden het er maar druk mee. Kandidaten met morbide obesitas vielen in een jaar tijd tientallen kilo’s af door op hun voeding te letten en veel en intensief te bewegen. De meesten haalden hun afvaldoelen onder begeleiding van een personal coach en gevolgd door presentatrice Wendy van Dijk en een team van cameramensen.

Na een zestal afleveringen was het seizoen ten einde. Naar verluidt komt er een vervolg in een nieuw seizoen.

 

Inmiddels trakteert RTL de kijker af en toe op afleveringen van Obese USA, een programma van soortgelijke strekking dat uitgezonden wordt door ABC in de Verenigde Staten onder de titel ‘Extreme Makeover: Weight Loss Edition‘. En zoals verwacht is het programma daar wat extremer dan bij ons. De kandidaten zijn er zwaarder, bewegen nog minder en eten nog ongezonder dan de Obese kandidaten in Nederland. Ook de manier waarop ze benaderd worden is anders.

De kandidaten in Amerika worden begeleid door personal trainer Chris Powell die zichzelf transformation manager noemt. Eenmaal geselecteert neemt Chris zijn kandidaten mee naar een bootcamp, waar zij worden onderworpen aan een voor hen uiterst streng regime van beweging en gematigd eten. Na bootcamp gaan de kandidaten terug naar huis. Er is in dat huis het een en ander veranderd. Woonkamers worden omgebouwd tot fitnesszalen, ongezond voedsel is verdwenen en de koelkast zit stampvol met gezond eten. En alsof dat nog niet genoeg is komt Powell een maandje of drie bij de kandidaten in huis wonen om ze te leren bewegen.

Obese USA is erg Amerikaans en heeft een hoog ‘you can do it’ gehalte. Er zijn beloningen, uitdagingen kortom behoorlijk wat poeha rondom datgene waar het natuurlijk om gaat, anders eten en heel veel bewegen.

Na drie maanden vertrekt Powell en gaan de kandidaten op eigen kracht verder. Na een jaar wordt er gewogen en is er steevast sprake van een enorm gewichtsverlies. Het is maar de vraag of de kandidaten een jaar na het laatste weegmoment niet zijn aangekomen, maar feit is dat ze stuk voor stuk tientallen kilo’s vermagerd zijn. Afvallen in het kwadraat zullen we maar zeggen.

Het meest intrigerende aan het programma is dat de makers ervoor gekozen hebben om te kiezen voor een gematigd dieet van 2000 Kcal per dag (de meeste kandidaten verorberden het driedubbele voor de show) en een programma van tenminste vier uur intensieve beweging per dag wel te verstaan. Nu is vier uur wel heel erg extreem, maar de kandidaten in het programma zijn ook wel extreem zwaar. Veel zwaarder dan u waarschijnlijk zelf bent.

Wie af moet vallen, maar minder dan 30 kilo, kan wel degelijk iets leren van Obese USA. Want de centrale boodschap; ‘Anders eten, gematigd en heel veel bewegen’ die kan niet vaak genoeg verteld worden. Wie beweegt verbrandt meer energie, wie meer energie verbrandt dan er binnenkomt valt af. Wie afvalt door beweging heeft geen last van een jojo effect dat wel optreedt bij drastische beperking van de voedselinname. Als u in staat bent om stelselmatig te gaan bewegen zonder meer te gaan eten dan valt u af. Vijf dagen per week een half uur wandelen resulteert al in een gewichtsverlies van een kilo of vijf na een jaar. En echt. Alle kleine beetjes helpen. Of niet soms?