Eiwitten

Met veel eiwitten en beweging val je het meeste af. Dat is althans de conclusie van een aantal onderzoekers.
Zij zetten een kleine vijftig vrouwen op verschillende soorten diëten, met en zonder een trainingsprogramma.
Zo waren er uiteindelijk vier groepen: twee met een dieet rijk aan koolhydraten en wel of geen trainingsprogramma, de andere twee met een dieet rijk aan eiwitten, met of zonder sport. Het trainingsprogramma bestond uit vijf keer per week een half uur wandelen, en twee maal per week fitnessen met gewichten.
De leeftijd van de vrouwen varieerde van 40 tot 56 jaar. De diëten waren allebei gelijk aan aantal calorieën.
Na vier maanden werd de balans opgemaakt. In alle groepen bleken de vrouwen te zijn afgevallen.
De dames met het eiwitdieet bleken het meeste gewicht te zijn kwijtgeraakt.
De vrouwen op eiwitdieet en trainingsprogramma bleken het meeste vet kwijt te zijn van alle groepen.
Logischerwijs bleek bij het koolhydraatrijke dieet het cholesterolgehalte (met name de slechte LDL cholesterol) bij de vrouwen meer omlaag te zijn gegaan dan bij het eiwitrijke dieet.  
Sporters en mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten hebben dus meer eiwitten nodig, voor mensen die geen lichamelijke arbeid verrichten is het overbodig, omdat we al genoeg eiwitten binnen krijgen via voeding (zoals door vlees, zuivel en eieren). 
Een eiwitrijke voeding is meestal ook vetrijk, en daarom is het extra belangrijk om niet te veel eiwit te eten. De meest bekende eiwitbronnen zijn de dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, ei, kaas en melk. Ook eiwitten uit plantaardige producten worden omgezet in lichaamseiwitten; eiwitleveranciers zijn bijvoorbeeld granen, brood, peulvruchten, sojaproducten, noten en aardappelen.  Als je ervoor zorgt dat je eiwitten binnenkrijgt uit magere gezonde producten en niet uit volle melk en vet vlees, dan is er niets aan de hand. Voor sporters is het goed om erop te letten hoeveel eiwitten ze per dag binnenkrijgen.   Over de aanbevolen hoeveelheid eiwit voor sporters zijn de deskundigen het dus -nog- niet eens. Laat staan over het feit of je er wel of niet van zou kunnen afvallen.