Wat je eet is belangrijker dan de hoeveelheid
Heeft u uzelf wel eens afgevraagd hoe het kan dat sommige mensen hun hele leven al zwaarlijvig zijn terwijl anderen mager blijven terwijl ze minstens tweemaal zoveel eten? Is misschien de dagelijkse intake van calorieën niet de enige factor die bepaalt of u te zwaar of te mager bent? Kun je dik worden van fruit en groenten? Een nadere uitleg;
U haalt uw calorieën uit vier verschillende soorten voedingsmiddelen die u waarschijnlijk iedere dag consumeert. De eerste calorieënleverancier is proteïne. Daar naast zijn er nog koolhydraten (suikers), vet en alcohol. We laten de calorieën die uit alcohol voortkomen even buiten beschouwing.
Uw lichaam reageert op de totale inname van calorieën, maar misschien nog wel meer op de hoeveelheid calorieën die u van iedere soort binnen krijgt.
Wanneer u energie inneemt uit koolhydraten (veel laag-vet diëten bevatten veel suikers en dus ook koolhydraten), kan uw lichaam de energie die hieruit voortkomt niet verbranden en slaat deze onmiddellijk op als vetreserve.
Dit kan dus ook gebeuren wanneer u minder calorieën inneemt dan u dagelijks volgens de geldende norm verbruikt. U wordt dik omdat u teveel ‘verkeerde’ calorieën inneemt. En dat is een van de redenen waarom sommige mensen hun hele leven te dik blijven terwijl anderen uit hun omgeving meer eten en graatmager blijven.
Verder is het een wezenlijk verschil wat u eet. Voedsel met weinig calorieën kan in grote hoeveelheden geconsumeerd worden zonder dat u daarvan dikker wordt. Een voorbeeldje. Een gemiddelde tomaat bevat 10 calorieën. Een man die 2500 calorieën per dag verbrandt kan dus dagelijks 250 tomaten opeten en nog steeds niet aankomen. Of heel veel komkommers, kilo’s sla, 50 appels of 60 peren. Dik worden van fruit is dus bijna niet mogelijk.
Nu is het natuurlijk nooit de bedoeling dat u eenzijdig gaat eten en uzelf beperkt tot één voedingsmiddel, maar het gaat hier even om het principe. Wie de hele dag groenten en fruit eet, wordt bijna nooit dikker. Wie hetzelfde doet met snacks, drop of andere zoetigheden komt meestal stelselmatig aan.
Houd er dus rekening mee dat u best meer mag eten, mits u uzelf beperkt tot die voedingsmiddelen die niet zoveel energie bevatten. Het maakt dus niet alleen uit hoeveel u eet, maar ook heel erg wat u eet.
Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Dik worden van fruit is moeilijk, maar als u meer energie inneemt dan u verbrandt dan tellen ook de fruit calorieën gewoon mee!