Aankomen in gewicht zonder meer te eten hoe kan dat?
U bent niet meer gaan eten en uw gewicht neemt toe. Kan dat? Jazeker. Gebeurt het? Vaker dan u denkt. Maar wat is dan de oorzaak van aankomen in gewicht als u niet meer eet?
Uw gewicht wordt geregeld door uw energiebalans. Als u meer inneemt dan u verbrandt, dan wordt u zwaarder. Als u minder inneemt dan u verbrandt, dan valt u af. Tot zover niet moeilijk toch? Bij een gelijke inname in combinatie met een verminderde verbranding wordt uw energiebalans positief en wordt u zwaarder. En daar ligt een deel van uw antwoord.
Aankomen in gewicht door minder te bewegen
Stel, u maakt vijf keer in de week een wandeling met uw hond van een uur. Dan verbrandt u pakweg zo’n 250 calorieën per keer, oftewel 1250 calorieën per week, laten we zeggen ruim 5000 calorieën in de maand. U hond is op leeftijd en overlijdt. Vervelend. U stopt met wandelen. Vanaf dat moment daalt uw verbranding met 60.000 kalorieën per jaar. Elders op deze website kunt u lezen dat 7000 kalorieën gelijk staat aan 1 kilo. Kortom, u komt door te stoppen met wandelen een kilo of 8-10 aan binnen een jaar. En dat is aankomen in gewicht zonder dat u meer bent gaan eten!
Minder bewegen is een van de meest voorkomende oorzaken van gewichtstoename (en teveel eten natuurlijk). Er kunnen ook andere oorzaken zijn van onverklaarbare gewichtstoename, zoals medicijnen, ziekte of een depressie om er maar een paar te noemen.
Als u denkt dat u door onverklaarbare oorzaak zwaarder wordt en zeker weet dat u niet meer bent gaan eten, zijn er globaal gezien maar twee oorzaken waardoor dit gebeurt. Het kan zijn dat u anders bent gaan eten (meer caloerierijk voedsel of drinken), maar meestal is het zo dat u ongemerkt minder bent gaan bewegen.
Houd eens een tijdje bij hoeveel u beweegt en probeer dat te vergelijken met voorgaande periodes, zijn uw gewoontes misschien verandert? Beweegt u minder als gevolg van bijvoorbeeld een seizoenswisseling (in de winter kun je ’s avonds niet zoveel)? Allemaal vragen waarop het antwoord u vast helpt bij het stellen van een juiste diagnose.