Voedingscentrum start campagne over relatie eten en klimaat

Bijna 50 procent  van alle Nederlanders vindt het belangrijk te weten hoe belastend de keuze voor bepaalde voeding is voor het klimaat. De beschikbare informatie daarover is echter ontoereikend. Dat meldt het Voedingscentrum Nederland maandag op basis van onderzoek dat de instelling heeft laten verrichten. Daaruit  blijkt dat 63 procent van de ondervraagden niet aan een product kan zien of het belastend is voor het klimaat.

Slechts 14 procent houdt bij het winkelen wel rekening met de klimaatbelasting. Als er één overkoepelend keurmerk zou zijn voor diervriendelijke, milieuvriendelijk en eerlijke producten, dan zou ongeveer tweederde van de ondervraagden daar wel terdege rekening mee houden.Vergeten

De gebrekkige informatie maakt het lastig een bewuste keuze te maken, brengt met zich mee dat de consument is aangewezen op zijn eigen inschatting en kennis en daar gaat het nog wel eens mis. Zo blijkt dat consumenten er geen erg in hebben dat de productie- en bereidingswijze en transport van invloed zijn op de klimaatbelasting van voeding. Het Voedingscentrum lanceert binnenkort een campagne om het bewustzijn van consumenten wat betreft de relatoe tussen eten en klimaat te vergroten.