Franse vrouwen net zo dik als Amerikaanse vrouwen…40 jaar geleden

Franse vrouwen zijn klein, modieus en slank. Tenminste dat is het beeld wat de meeste mensen van Françaises hebben. We zijn jaloers, want  kaas, wijn en een Bourgondische levensstijl lijken op Françaises geen invloed te hebben.

Maar het tij keert en wel in rap tempo. Franse vrouwen worden zwaarder en hebben moeite met afvallen. Dat is vastgesteld in een onderzoek dat is uitgevoerd door TNS en het Zwitserse bedrijf Roche. De resultaten zijn als volgt.Een op de vier Franse vrouwen heeft te maken met overgewicht. Een op de zeven vrouwen is zo zwaar dat er sprake is van obesitas. Bij Franse mannen is het nog een graadje erger, 38% heeft overgewicht en 14% valt in de categorie obesitas.

De afgelopen 12 jaar is de gemiddelde inwoner van Frankrijk 3,1 kilo zwaarder geworden en nam diens middelomtrek met 4,7 centimeter toe.

Volgens de onderzoekers werd de toename in gewicht vooral gesignaleerd in verstedelijkte gebieden; zittend werk, goed openbaar vervoer, veel restaurantjes en weinig noodzaak om te bewegen leiden tot een gestage gewichttoename van de onderzochte personen.

De resultaten van het onderzoek leren ons ook dat de Fransen nu even dik zijn als de Amerikanen in het begin van de zeventiger jaren, dus zo’n 40 jaar geleden. Volgens de laatste cijfers valt 31% van de Amerikaanse mannen in de categorie obesitas en ruim 33% van de vrouwen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op gesprekken met meer dan 25.000 personen gedurende een periode van ruim een jaar.