Biamed

Wat is Biamed

Het Biamed programma is een concept wat wordt toegepast door diëtisten en artsen. Hierdoor wordt gewichtsafname bereikt onder medische begeleiding met speciaal daarvoor ontwikkelde maaltijdvervangers.Het Biamed concept kent vier fasen:

  • In de eerste perode gewicht verliezen door toepassing van een maaltijdvervanger die tijdelijk één of twee maaltijden per dag vervangt.
    U verliest vet en behoudt spierweefsel
  • In de tweede fase wordt het gewicht in balans houden met een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon. U leert dus weer gezond te eten
  • U meting van de lichaamssamenstelling eenmaal per twee weken m.b.v. de BIAmeting. Deze maakt aanschouwelijk of u het programma op de juiste wijze volgt
  • U krijgt hierbij deskundige begeleiding door een arts, diëtist of voedingskundige.

Met behulp van de BIA-meting is eenvoudig te berekenen hoeveel energie een lichaam per dag nodig heeft. De berekening wordt gemaakt op basis van de actieve spiermassa.

De fasen van het Biamed programma

Het Biamed programma kent twee perioden die in elkaar overgaan:

1. De periode van uw gewichtsreductie
Gedurende deze periode vervangt u in principe twee maaltijden per dag door een maaltijdvervanger. Samen met één gewone maaltijd per dag leidt dit tot een reductie van energie inname tot ongeveer 1000 kcal per dag en een gewichtsverlies van gemiddeld 1 kilo vet per week.

In een later stadium gaat u over op één maaltijdvervanger per dag en twee gewone maaltijden. Het dagpatroon gaat dan al weer meer naar het normale voedingspatroon toe. Het gewichtverlies gaat nog wel door, maar halveert ten opzichte van de intensieve periode.

2. De periode van de stabilisatie
U eet weer driemaal daags een gewone maaltijd en gebruikt dus geen maaltijdvervanger meer. Aan de hand van de BIAmeting kan vastgesteld worden hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten en vet u per dag in moet/kan nemen om op gewicht te blijven. Het is daarbij aan te raden dat u nog regelmatig op controle komt (bijv. eenmaal per twee maanden).

De Bia-meting
Binnen het BIAmed concept wordt gebruik gemaakt van de BIA-meting. Met deze eenvoudig uitvoerbare techniek wordt de hoeveelheid vet, spierweefsel en water in het lichaam bepaald. De BIAmeting wordt verricht als met het programma wordt gestart en vervolgens bij iedere controle (eenmaal per twee weken).  Een BIAmeting laat zien wat het effect van de inspanningen zijn geweest en wat er in het lichaam is gebeurt. Zo blijkt of het lichaam gezonder van samenstelling wordt.Eventuele bijstelling van het programma is op individuele basis natuurlijk mogelijk.